Мански: Горбачов је частан, али прилично наиван човек

БЕОГРАД: Редитељ Желимир Жилник и његов руски колега Витали Мански разговарали су данас о историјској улози последњег лидера СССР-а Михаила Горбачова, у оквиру пратећег програма Међународног фестивала документарног филма Белдокс.
zelimir zilnik
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

На почетку разговора у Југословенској кинотеци, Жилник је рекао да је Мански важан аутора који "прави одличне и важне документарне филмове", а његово остварење "Горбачов, рај" (2020), које је у програму Белдокса, оценио је као "веома занимљиво и важно и за нас у Србији".

"Гледајући филм учио сам много о околностима пропасти социјалистичког поретка... Изненадило ме да је у тренутку колапса СССР није било толико свађа међу вођама и рата, као код нас у Југославији", истакао је Жилник.

Мански сматра да се распад СССР-а десио јер је његов тадашњи лидер Горбачов дао слободу политичкој елити у појединим републикама, које су му потом постале опозиција, а при томе је на догађаје реаговао спорије од њих и успоравао је сопствене реформе.

Он каже и да се из филма "Горбачов, рај" види да је последњи лидер СССР-а "у ствари прилично наивна особа, једноставан, отворен и добар, частан човек, што је у конфликту са положајем државника тог нивоа".

"Политика није за часне људе. То нам живот показује. Горбачов је наивно мислио да ће људе узети слободу и вољно је вратити, што је апсурдно", рекао је Мански.

Он је додао и да је Горбачов започео само идеолошке промене крајем осамдесетих година, а занемарио економске, док је, примећује, Кина кренула обрнуто.

Жилник је приметио и да се Горбачов у филму "не говорећи директно представио као хришћанин", те је питао Манског да ли бивши совјетски лидер верује у Бога, на шта је овај одговорио: "Волим моје дијалоге са Горбачовим. Нема одговора тамо, али има много питања".

"Горбачов верује да се његов политички губитак десио јер је направио погрешан шаховски потез. У филму каже да је проблем што је био мека особа, није био спреман да убија своје непријатеље. Али није требало да убије. Било је довољно да именује Бориса Јељцина за амбасадора у некој афричкој земљи", рекао је Мански.

Оценио је да данас руско вођство жели да обнови СССР, што ће, сматра, донети само патње, док је за Србију рекао да треба да се ослободи својих траума из прошлости и да "ужива у животу", запитавши се зашто као богата средњеевропска земља није у Европској унији.

И док се Горбачову у свету диве као некој врсти хероја, који је уништио СССР као "царство зла", окончао Хладни рат и омогућио пад Берлинског зида, Мански каже да у Русији многи Горбачова, који је сада у деведесетим годинама, и даље "зову главним кривцем за све проблеме који постоје".

"Живи у Русији иако не мора. Али он жели умрети у Русији. Плаши се да је напусти на један дан због тога. Неке ствари у Русији воли и у складу су са његовим идејама, али истовремено сукобљен је са потпуним одсуством љубави према њему", рекао је Мански.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести