Међународна премијера филма Едерлези рајзинг у Бриселу

БЕОГРАД: Српски филм “Едерлези рајзинг”, редитеља Лазара Бодроже, имаће међународну премијеру 11. априла на 37. Међународном фестивалу у Бриселу, најавио је данас Филмски центар Србије.
Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Бодрожин деби, у коме главне улоге играју словеначки глумац Сабастијан Каваца и америчка порно звезда српског порекла Џесика Стојадиновић Стоја, домаћу премијеру је имао на недавно завршеном Фесту где је и награђен.

”Едерлези рајзинг”, снимљен по сценарију Димитрија Војнова и заснован на прози Зорана Нешковића, доноси причу о астронауту послатом на дугу интергалактичку мисију.

Током тог лета он се заљубљује у женског андроида који га прати на мисији и почиње да верује да се унутар те машине налази права особа. 

Реч је о, како наводе аутори, софистицираној, камерној мелодрами смештеној у научнофантастични миље блиске будућности у којој је свет драстично другачији у односу на овај наш, данашњи.  

Директор фотографије је Коста Глушица, коме је ово деби на пољу сниматељског рада на дугометражном играном филму, а у ауторској екипи су и монтажерка Милена З. Петровић, сценограф Аљоша Спајић, костимографкиња Сенка Кљакић и аутор музике Немања Мосуровић. 

Филм је снимљен на енглеском језику, продуцирали су га Александар Протић и Џонатан Инглиш.

На Фесту је филм “Едерлези рајзинг” у националној селекцији награђен као најбољи филм, а фестивалска одличја понели су и Лазар Бодрожа за режију овог несвакидашњег остварења, као и Стоја и Каваца за најбољи женску, односно, за најбољу мушку улогу. Бодрожа је добио и посебно признање жирија ФЕДЕОРА, такође у националној селекцији. 

Фестивал у Бриселу припада самом врху филмских фешти која у фокус стављају филмове жанра коме припада и “Едерлези рајзинг”, а ове године се одржава од 3. до 14. априла на неколико локација. 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести