Мирјани Карановић Награда „Александар Лифка”

Звезда југословенског и српског глумишта Мирјана Карановић овогодишња је добитница награде “Александар Лифка”.
 Mirjana Karanović  Foto: N. Babić
Фото: Мирјана Карановић  Фото: Н. Бабић

Ову награду Фестивал европског филма Палић традиционално додељује истакнутим домаћим и иностраним филмским ствараоцима, који су својим ангажманом оставили неизбрисив траг у европској кинематографији.

„Мирјану Карановић издваја њена неисцрпна разноврсност глумачке игре, раскошно изражајно богатство и смелост креативног истраживања“, наводи се у образложењу, уз  оцену да су њене улоге „велика колона супротности различитих жена”: од оне дебитатнске, блиставе роле сељанке Петрије у “Петријином венцу” Срђана Карановића до прошлогодишње Мире Кушевић у “Дневнику Дијане Будисављевић”. „Она пред филмском камером стоји слободно, без лажне маске и са огромном љубављу, па на убедљив и емотиван начин тумачи ликове жена које су људска мржња и равнодушност тешко оштетиле, показујући да у свакој од њих и у њој самој увек има снаге за нову борбу“.

Једна је од свега пет глумица које су двапут добиле награду Златна арена у Пули: за филмове „Петријин венац” и „Отац на службеном путу. Прошлодишња је лауреаткиња награде “Добричин прстен” за животно дело, а током четири деценије дуге каријере освојила је и на десетине других награда за свој глумачки рад. Као редитељка дебитовала је 2006. филмом “Добра жена”. На Академији уметности у Београду изабрана је 2001. у звање ванредног и 2007. у звање редовног професора на предмету Глума. Била је и декан Академије уметности у два мандата.

Подсетимо, награда “Александар Лифка” додељује се од 2000. године а међу добитницима су до сада били и Милена Дравић, Душан Макавејев, Кшиштоф Зануси, Пуриша Ђорђевић, Анџеј Вајда, Тео Ангелопулос, Велимир Бата Живојиновић, Иштван Сабо, Љубиша Самарџић, Кен Лоуч, Горан Паскаљевић, Горан Марковић, Лордан Зафрановић, Никита Михалков, Емир Кустурица, Мира Бањац, Желимир Жилник, Слободан Шијан... Иначе, ако не буде каквих додатних ограничења због новонастале епидемиолошке ситуа- ције, овогодишње, 27. издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се од 8. до 14. августа на Палићу и у Суботици. Како је најављено, током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских целина.

        М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести