Млади документаристи из целог света у Западној Србији

ПОЖЕГА: Студенти филмских академија из различитих делова света снимаће од 12. до 29. августа документарне филмове у оквиру 14. Међународног студентског филмског кампа "Интеракција". 
e
Фото: pixabay.com

Током седмодневног боравка у Чачку, Ивањици и Ужицу, 15 учесника кампа из Аргентине, Немачке, Индије, Пољске, Русије, Бразила, Грчке, Црне Горе, Хрватске и Србије, подељени у три екипе, под супервизијом Ефима Грабоја, редитеља из Израела, снимиће три документарна филма на тему "Свакодневни ритуали". 

По завршетку снимања, 19. августа, учесници ће се окупити у Пожеги где ће монтирати филмове.

Учесницима кампа у Пожеги придружиће се и група од 21 учесника 9. мастеркласа "Interdoc". 

"Поред студената филмских академија, учесници мастеркласа су и млади документаристи који нам ове године долазе из Чешке, Јужноафричке Републике, Египта, Канаде, Индије, Француске, Велике Британије, Србије и других делова света", каже Дејан Петровић, директор Независног филмског центра Филмарт (NFC Filmart).

Предавачи на овогодишњем мастеркласу су афирмисани документаристи Небојша Слијепчевић, Владимир Перовић и Младен Матичевић.

Биће оганизован и програм ИВА.лаб (Интер-видео-акција), намењен визуелним уметницима из Србије, у оквиру кога ће Иван Петровић и Дејан Клемент заједно са учесницима кампа и мастеркласа радити на продукцији видео радова. 

"Поред продукције и предавања, у оквиру пратећег програма Интерсцреен, намењеног учесницима, али и широј публици, од 20. до 27. августа у Пожеги, биће приказани документарни филмови учесника, али и филмови афирмисаних редитеља: ''Србенка'' Небојше Слијепчевића, документарац који је на прошлогодишњем Филмском фестивалу у Кану добио награду Doc Aliance, ''Жеђ каменог мора'' Владимира Перовића, избор кратких филмова Милоша Томића, али и најновији документарац Младена Матичевића ''Небеска тема - прича о Влади Дивљану''", рекла је Слађана Петровић Варагић, координаторка програма.

Премијера филмова снимљених током овогодишњег кампа биће одржана 28. августа у Дворани Културног центра Београда.

"До данас, у оквиру кампа, мастеркласа и ИВА.лаб учествовало је око 400 учесника из више од 60 земаља. Снимљена су 44 документарца, а ове године очекујемо и три нова филма. Филмови снимљени на досадашњим Интеракцијама су освојили 15 награда на филмским фестивалима широм света", истиче Петровић.

Овогодишњи програми су подржани од стране Министарства културе и информисања, Филмског центра Србије, Града Чачак, Општине Ивањица, продуцентске куће Cinnamon Films, као и других организација из јавног и бизнис сектора.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести