Награда „Александар Лифка” Берчеку и Милени Зупанчич

НОВИ САД/СУБОТИЦА: Награда “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији, коју традиционално додељује Фестивала европског филма Палић, ове ће године бити уручена српском глумцу Александру Берчеку, као и немачком редитељу Кристијану Пецолду, најпознатијем по остварењу “Барбара” из 2012, за који је те године на Берлиналу је освојио награду за најбољу режију.
aleksandar bercek
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Од ове године ће се, како је саопштено, додељивати и почасна награда “Александар Лифка” за допринос регионалној кинематографији, а прва добитница је легендарна словеначка глумица Милена Зупанчич.

На конференцији за новинаре јуче је саопштен и избор за Главну такмичарску селекцију овогодишњег фестивала. Чиниће је 12 европских филмова: „Дневник из Гвантанама” британског редитеља Кевина Мекдоналда са двоструком оскаровском Yоди Фостер, “Плави цвијет” хрватског редитеља Зринка Огресте, те три остварења која ће бити и у конкуренцији за Златну палму у Кану - “Френс” Бруна Думона, “Грипа Петровљевих” Кирила Сербреникова и “Најгора особа на свету” норвешког редитеља Јоакима Трира. На програму су и “Чисто људски” македонског редитеља Игора Иванова, “Природна светлост” Денеша Нађа који је ове године добио Сребрног медведа на Берлиналу за најбољу режију, “Чувар брата својега” турског редитеља Ферита Карахана и “Копилот” немачке редитељке Ане Зохре Берахед из селекције “Панорама” овогодишњег Берлинала, “Ја никада не плачем” Пјотра Домалевског из Пољске, “Војвода” британског редитеља Роџера Мичела и “Нечиста крв – грех предака” Милутина Петровића, који ће на Палићу имати светску премијеру,.

У такмичарској селекцији програма „Паралеле и Судари” биће приказани филмови “Дечак” руског редитеља Виталија Акимова, литвански филм “Ђаво нема мира” у режији Зефира Морелса и Албана Мерсијеа, “У огледалу” летонске редитеље Лаиле Пакалнине, “Фурија” Петра Ристовског, “Пролећна песма” Наталије Аврамовић, “Сутон” мађарског редитеља Балинта Бироа, “Јаруга” мађарског редитеља Краснахоркаиа Балажа, “Дуга” црногорског редитеља Александра Вујовића, “Ноћна смена” Реиниса Калвинша из Летоније, “Часови немачког” бугарског редитеља Павела Г. Веснакова, “Унутрашње острво” Ру Хасанова из Азербејџана, “Шта видимо кад погледамо у небо” грузијског редитеља Александра Кобериџеа, “Бранка” мађарског редитеља К. Ковача Акоша, “Nun of your business” хрватске редитељке Иване Маринић Крагић, “Табија” Игора Дрљаче у канадско-босанској копродукцији, “Духови” турске редитељке Азре Дениз Окјај, те “Паркет” руског редитеља Александра Миндадзеа.

Подсетимо, у 15 различитих селекција и програмских целина током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, које ће публика моћи да види на јединственој Летњој позорници на Палићу, као и у биоскопима Еуросинема, Абазија и Лифка.

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести