Награда "Александар Лифка" за Мирјану Карановић

ПАЛИЋ: Фестивал европског филма Палић традиционално додељује награде "Александар Лифка" истакнутим домаћим и иностраним филмским ствараоцима, који су својим ангажманом дали изузетан допринос европској кинематографији оставивши неизбрисив траг, а овогодишња добитница у категорији домаћих стваралаца је легендарна глумица Мирјана Карановић, саопштили су из организације фестивала.
mirjana karanovic, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

У југословенској, српској и регионалној кинематографији активна је од дебија 1980. у филму "Петријин венац" Срђана Карановића, након чега је током претходне четири деценије остварила низ антологијских улога и освојила велики број признања за свој рад.

У фестивалском образложењу поводом доделе награде, наводи се да "Мирјану Карановић издваја њена неисцрпна разноврсност глумачке игре, раскошно изражајно богатство и смелост креативног истраживања".

У наставку овог текста стоји: "Одигране Мирине улоге су велика колона супротности различитих жена, од прве, неписмене сељанке Петрије у "Петријином венцу" до прошлогодишње Мире Кушевић у "Дневнику Дијане Будисављевић".

Она пред филмском камером стоји слободно, без лажне маске и са огромном љубављу, па на убедљив и емотиван начин тумачи ликове жена које су људска мржња и равнодушност тешко оштетиле, показујући да у свакој од њих и у њој самој увек има снаге за нову борбу.

Светску славу је стекла улогом мајке у филму Емира Кустурице "Отац на службеном путу".

Године 2005. глумила је у филму "Грбавица" босанско-херцеговачке редитељке Јасмиле Жбанић, који је добио Златног медведа на Берлинском филмском фестивалу.

Једна је од свега пет глумица које су двапут добиле награду Златна арена у Пули.

Прошлодишња је лауреаткиња награде "Добричин прстен" за животно дело, а током своје дугачке каријере освојила је и на десетине других награда за свој глумачки рад. Активно игра у позоришту, на филму и телевизији.

Као редитељка дебитовала је 2006. филмом "Добра жена".

На Академији уметности у Београду изабрана је 2001. у звање ванредног и 2007. у звање редовног професора на предмету Глума. Била је декан Академије уметности у два мандата.

Награда "Александар Лифка" додељује се од 2000. године за допринос европској кинематографији, а сваке године Фестивал европског филма Палић ову награду уручује једном иностраном и једном домаћем лауреату.

Овогодишње, двадесет седмо издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се у новом термину, од 8. до 14. августа на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица.

Фестивал се традиционално одржава на више локација међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, као и биоскопи Еуроцинема, Абазија и Лифка.

Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских целина.

Многи од филмова имаће своју српску и регионалну премијеру управо на Палићу. Поред богатог филмског програма, публика ће моћи да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима - концертима, изложбама, промоцијама, радионицама и стручним предавањима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести