Награђена три српска остварења на Фестивалу филмова југоисточне Европе у Лос Анђелесу

На 15. фестивалу филмова југоисточне Европе (СЕЕ Филм Фестивал) у Лос Анђелесу, који је одржан онлајн, награђени су филмови Маје Новаковић, Игора Ћорића и Иване Тодоровић.
milica stefanovic
Фото: Милица Стефановић у "Када сам код куће", фото: Приватна архива

Документарац Маје Новаковић “А сад се спушта вече”, проглашен најбољим у категорији кратког документарног филма, прати живот две баке изоловане у брдима источне Босне које са природом “причају”, ослушкују је и поштују. Филм истиче нематеријалну културну баштину кроз приказ бајалица и ритуала против временских непогода, града и олује. Свакодневица или жанр-сцене живота на селу приказују брижност и блискост бака, како у њиховим узајамним односима, тако и у односу према природи.

Филм “Пролаз” Игора Ћорића, награђен као најбољи у селекцији краткометражног анимираног остварења, настао је под окриљем студија “Артраке”, а прича прати “малог дечака који се супроставља непријатељу тотемом саграђеним од остатака свог племена”.

У категорији кратког играног филма специјано признање (хонорабле ментион) освојила је Ивана Тодоровић за филм “Када сам код куће”. У фокусу приче је млада жена која се након неколико година живота у иностранству враћа у породични дом да би се суочила са сексуалном траумом из детињства. Тихи сведоци њене трауме и даље живе са старим лажима. Згуснуту драму у овом филму носе глумци Милица Стефановић, Драгана Варагић, Радоје Чупић, Сара Динић. Сценарио је писала Мелина Пота.

Филм је настао у продукцији Факултета драмских уметности у Београду и куће Блок Филм, уз подршку Филмског центра Србије, а рађен је као мастер-рад на Факултету драмских уметности. Ивана Тодоровић је редитељка кратких социјално-ангажованих документарних филмова које је правила у Београду и Њујорку. Филм “Када сам код куће”“ је приказан на фестивалу у Бруклину, освојио је награду за најбољи кратки студентски филм на Shorts to the Point фестивалу у Румунији, признање за најбољу монтажудобио је на Мартовском фестивалу, а био је представљен и у Њујорку. Њени претходни филмови приказани су на преко 100 интернационалних филмских фестивала. и награђивани. Филм „A Harlem Mother“ је уврштен у онлајн видео библиотеку “Њујорк тајмса”.  

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести