Награђени српски документарци на фестивалу Хисторy у Ријеци

РИЈЕКА: На недавно завршеном Хисторy Филм фестивалу у Ријеци, награду за најбољи документарни телевизијски филм добило је остварење “Енкел” Александра Рељића, у продукцији Радио-телевизије Војводине.
rijeka pixabay.
Фото: pixabay.com

Међународни жири је за најбољи филм изабрао “Случај Макавејев или судски процес у кино дворани” редитеља Горана Радовановића, који је награђен и за најбољу продукцију.

Дугометражни документарни филм “Енкел" (Унук) према сценарију и режији аутора Рељића је прича о суочавању са најмонструознијим злочином у историји човечанства - холокаустом, из угла унука команданта Аушвица Рајнера Хеса и преживеле логорашице Еве Мозес Кор, која га је 2014. симболично усвојила као свог унука.

Њих двоје су потписали завет о заједничкој борби против расизма, антисемитизма и ксенофобије у данашњем суровом свету.

Хисторy Филм фестивал организован је четврти пут у Ријеци, а фокусиран је искључиво на историјске документарне филмове независних продукција и ТВ станица.

Ове године, дирекција фестивала је примила пријаве од 134 филма из чак 37 земаља света, а у такмичарској конкуренцији био је 21 филм, док је пратећи програм био посвећен 100-годишњици рођења непролазног редитеља италијанског неореализма - Федерика Фелинија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести