Најбољи прошлогодишњи филмови у претпрограму Палићког фестивала

У предфестивалском програму “Best of Europe 2018” Фестивала европског филма Палић, који ће се одржати од 7. до 13. јула у биоскопу Eurocinema у Суботици сваког дана од 19 часова, биће приказани неки од најбољих филмова из прошлогодишње европске продукције. 
t
Фото: Youtube Printscreen

Током седам узастопних дана публика ће моћи да види седам врхунских остварења насталих у копродукцији девет земаља, међу којима је и “Хладни рат”, последњи добитник Оскара за најбољи страни филм.

Програм ће у недељу 7. јула отворити филм “Dogman” (Италија/Француска) у режији Матеа Гаронеа, који прати причу о неговатељу паса у озлоглашеном римском кварту Молијена, који запада у невољу, али не својом кривицом. Одлучан да потврди своје достојанство након свега што је претрпео, он планира освету са неочекиваним исходом.

Наредног дана, у понедељак 8. јула, публика ће моћи да погледа мађарско-француску копродукцију “Сутон” редитеља Ласла Немеша. Прича прати младу девојку која жели да ради у легендарној продавници шешира – продавници која је некада била у власништву њених родитеља. Када нови власник одбије да је запосли, она започиње потрагу за својом изгубљеном прошлошћу.

У уторак 9. јула биће приказан филм “Девојка” (Белгија/Холандија) редитеља Лукаса Донта, о 15-огодишњакињи Лари која ради на томе да постане професионална балерина. Уз подршку свога оца, у новој школи она се у потпуности посвећује циљу. Међутим, њене тинејџерске фрустрације и нестрпљење почињу да расту након што схвати да се њено тело одупире строгој дисциплини, зато што је рођена као дечак.

 Оскаром награђени “Хладни рат” (Пољска/Велика Британија/Француска) на програму је у среду 10. јула. Страствена љубавна прича, у режији Павела Павликовског, одиграва се између двоје људи који се због различитог порекла и темперамента на први поглед чине неспојивим, али су ипак судбински предодређени једно за друго. Смештен у време хладног рата педесетих година прошлог века у Пољској, Берлину, Југославији и Паризу, филм описује немогућу љубав у немогућа времена.

 Енглеско-француска копродукција “Стаљинова смрт”, дело Арманда Јанучија, у биоскопу Eurocinema је на програму у четвртак 11. јула. Ово дело прати последње дане совјетског диктатора који се након 30 година владавине разболи и убрзо умире. Јанучијев филм нам открива хаос режима који је настао након његове смрти.

“Срећан као Лазаро” (Италија/Швајцарка/Франуска/Немачка) биће приказан у петак 12. јула.  Филм редитељке Аличе Рорвахер прича је о сусрету Лазара, младог сељака који због своје доброте често буде погрешно схваћен, и Танкредија, младог племића проклетог због своје богате маште. Живот у њиховом изолованом селу Инвиолата контролише ужасна Марћеса Алфонсина де Луна, краљица цигарета.

Последњег дана предфестивалског програма “Бест оф Еуропе 2018”, у суботу 13. јула,  на програму је филм Транзит (Немачка/Француска) у режији Кристијана Пецолда. Његово дело прати лик Георга који бежи у Марсеј у последњем тренутку, пред немачким трупама надомак Париза током Другог светског рата. Његов пртљаг садржи легат писца Вајдла, који је окончао сопствени живот из страха од прогона. Овај легат садржи манускрипт, неколико писама и одобрену визу од стране амбасаде Мексика.

Овогодишње, двадесет шесто издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се од 20. до 26. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица. Фестивал се традиционално одржава на више локација међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу као и биоскопи Еуроцинема, Абазија и Лифка. Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских целина. Многи од филмова имаће своју српску и регионалну премијеру. Поред богатог филмског програма, публика ће моћи да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, радионицама и стручним предавањима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести