Најдужи на Белдоксу - документарац од осам сати и 16 минута

БЕОГРАД: Документарац “Мртве душе”, најдужи филм у досадашњој историји Међународног фестивала документарног филма Белдоцс у Београду, биће приказан у недељу, 12. маја, у 12 сати у Југословенској кинотеци, најавили су организатори.
f
Фото: Tanjug (Beldocs promo)

Дело настало у француско-швајцарско-кинеској копродукцији режирао је Ванг Бинг, а траје 496 минута (осам сати и 16 минута). 

У провинцији Гансу на северозападу Кине леж остаци бројних затвореника напуштених у пустињи Гоби пре 60 година.

Проглашени за ултрадесничаре у кампањи Комунистичке партије 1957. године против деснице, они су умрли од глади у логорима Јиабиангоу и Мингшуи. 

Филм позива гледаоце да се сретни с преживелима из логора како би из прве руке сазнали ко су ти људи, какве тешке тренутке су били приморани да издрже и каква је била њихова судбина.

Филм се приказује у програму “Метеори”, селекцији хибридних, играно-документарних и артхаус филмова, који је покренут прошле године у Музеју савремене уметности (МСУ) у Београду као једна од нових селекција  фестивала. 

Идеја је да се публици приближе другачија схватања о филму, кроз разнолике начине продукције и настанка аудио-визуелних дела. 

Програм је настао по узору на сарадње између музеја и фестивала као сто су: Форум и Форум Expanded на Берлиналу, ФИД Марсеј - МСУ у Марсеју, Филм Society of Lincoln Center у МоМи у Њујорку и Cinema du reel у Центре Помпидоу у Паризу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести