Нови филм Лордана Зафрановића на Мартовском фестивалу

БЕОГРАД: Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, познатији као Мартовски фестивал, биће одржан од 27. до 31. марта  у Дому омладине, а гост 66. издања биће истакнути југословенски и хрватски редитељ Лордан Зафрановић, најавили су организатори на конференцији за новинаре у ДОБ. 
press
Фото: Tanjug (video)

У пет дана фестивала публика ће имати прилике да види богат филмски програм у неколико националних такмичарских категорија: Документарни филм до и преко 50 минута, експериментални филм и видео арт, анимирани филм и кратки играни филм. 

Ове године је за такмичарску селекцију пријављено близу 4.000 домаћих и иностраних филмова. 

Респектабилна екипа домаћих професионалаца одабраће филмове који ће се такмичити за Гранд При фестивала, у појединачним категоријама.

Овогодишњи селектори програма су филмска редитељка и видео арт уметница Марта Попивода, продуценткиња Јована Николић, редитељка Чарна Манојловић, визуелна уметница Ана Недељковић, филмски сниматељ Немања Јованов, драматург Кристина Ђуковић и редитељ Дарко Лунгулов. 

Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда и председник одбора Мартовског фестивала, казао је да историја те филмске  смотре обавезује његове организаторе. 

Захвалио бих се Милошу Аврамовићу и Маши Нешковић, нашим младим талентованим ауторима  који су спречени због својих обавеза нису у могућности да буду чланови одбора фестивала. Имамо нова два члана одбора: Иву Племић Дивјак и Василија Никитовића. То су такође вредни људи из света филмске уметности, казао је Младеновић.

Напоменуо је да је нова уметничка директорка фестивала Соња Ђекић која ће заменити Марка Поповића.

Поповић је живео за овај фестивал и много утицао на његов квалитет, али је због приватних обавеза морао да прекине свој рад као уметнички директор. Соња Ђекић је велики посао урадила у претходна два месеца и драго нам је што имамо тако драгоцено појачање, казао је Младеновић. 

Гост 66. Мартовског фестивала биће истакнути југословенски и хрватски редитељ Лордан Зафрановић, који ће нашој публици представити своје ново дело, получасовни документарни филм „Дух времена“. 

Ово остварење је настало на основу изложбе „Градови у покрету“, која кроз архивску фото-грађу и дневне листове прати свакодневни живот у Београду, Сарајеву, Истанбулу и Анкари, након распада Отоманског царства. 

Ауторка изложбе, сценаристкиња и продуценткиња филма Наташа Мишковић такође ће бити гошћа фестивала. 

Иван Карл, градски секретар за културу, казао је да је сигуран да нас очекује изузетан фестивал, јер организацију целог догађаја Дом омладине ради на фантастичан начин. 

Секретаријат за културу је ове године за организацију и продукцију фестивала одвоји осам милиона динара, што је два милиона више него прошле године. Наш циљ је да фестивал буде што биљи у верујем да ћемо у томе успети, казао је Карл.  

Након изузетног пријема код домаће публике који је филм Алесија Боцера „Трст, Југославија“ имао у завршници Мартовског фестивала 2017. године, ново оставрење италијанског редитеља под називом „Заједница“ имаће српску премијеру у оквиру програма овогодишњег фестивала. 

Медитативни документарни есеј „Мостови времена“ публици Мартовског фестивала приближиће мало познату генерацију филмских песника којој припадају Кристин Бриеде и Аудриус Стонис. 

Оба аутора припадају такозваном Балтичком новом таласу. 

Стонис ће бити гост фестивала. 

После Санденса, ИДФ-е, Венеције и лајпцига, ново остварење чувеног руског документаристе Виктора Косаковског „Акварела“ биће премијерно приказано у оквиру фестивала. 

Филм представља визуелно путовање кроз моћ воде.

Из Белгије на остварење стиже ново анимирано остварење „Какав величанствен колач“ креативног двојца Еме де Стаф и марка Џејмса. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести