Оф Нови Сад позива на Фестивал филмских ауторки

У Музеју савремене уметности у Новом Саду, од 6. до 8. јуна биће одржан 2. фестивал филмских ауторки, у организацији „Оф Нови Сад“, а под окриљем Аутономног фестивала жена.
с
Фото: Промо

Конкурс за пријаву остварења отворен је до 20. маја, а пријављени филмови могу бити професионални и студентски, различитих жанрова и формата, који су у целости или у одређеним сегментима ауторско дело жена. Филмови који ће бити приказани на фестивалу биће објављени након селекције.

- Како и сам филм мора постављати питања и бити одраз свих људи, потребно му је што више женских гласова, да филмским језиком започињу дебате, донесу нове перспективе, промене и талас бунта.  Зато је идеја фестивала да подржи женско филмско стваралаштво, афирмише рад ауторки и ангажовану уметност, као и да подстакне формирање женских филмских колектива – наводе из организације „Оф Нови Сад“.

Осим филмских пројекција, у оквиру фестивала биће организоване и филмске радионице које ће свим љубитељима филма и филмске критике пружити одговоре на питања како се аналитички гледа филм, који  су параметри релевантни и важни за анализу филма, како анализирати развој радње, интеракције ликова, дијалога, звучне подлоге и општу способност филма да одржи пажњу. Предавања ће држати драматуршкиње Дивна Стојанов и Марија Пејин.

Удружење „Оф Нови Сад“ је настало са циљем да обогати културну понуду у Новом Саду, алтернативној уметности и уметницима врати снагу, моћ, кредибилитет у друштву и оснажи талас могућих питања и одговора.

Фестивал филмских ауторки је део Аутономног фестивала жена, првог феминистичког фестивала у Новом Саду који је створио јавни простор у ком може слободно и гласно да се дебатује и скрене пажња на питања као што су насиље према женама, радна права жена, здравствена заштита, положај жена у уметности, науци и предузетништву, а фестивал подстиче и женско стваралаштво.

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести