НОВОСАДСКА ПРЕМИЈЕРА Црвени тепих за екипу филма Краљ Петар Први

Филм Петра Ристовског “Краљ Петар Први”, о страдању, жртвама, херојству и победи, након београдске премијере, вечерас се премијерно приказује и пред новосадском публиком у биоскопима „Арена“ и “Променада”.
premijera kralj petar
Фото: Dnevnik.rs

Лазар Ристовски је рекао да је филм “Краљ Петар Први” продукционо сигурно најзахтевнији српски филм икада, као и да иако је снимљен за непуних два милиона евра, изгледа као да је урађен са буџетом од 20 милиона, у шта ће публика моћи да се увери.

- Нисмо желели да снимимо документарни историјски филм који ће бити историјска читанка, већ смо направили уметнички филм који је изнад тога што је документарно, рекао је Лазар Ристовски пред премијеру.

Фото: Dnevnik.rs

Он је подсетио да су филм и филмска екипа јуче у Сава Центру доживели десетоминутне овације, додајући да да очекује да ће "такво читање филма доживети и овде у Новом Саду".

- Мотивација је била да се исприча прича о српским сељацима, обичним људима који су на првом месту у свим тим невољама које су прошли задржали своје достојанство и који су се уздигли на ниво мита пролазећи кроз сву ту голготу. Мислим да ће овај филм први пут објаснити људима зашто се повлачимо и кад су се укључили Бугари и Немци то је ипак било превише за нашу војску која то није могла да издржи - изјавио је режисер филмског спектакла Петар Ристовски.

Филм је сниман по роману Милована Витезовића “Чарапе Краља Петра”. У основи филмске приче је славна епопеја српске војске предвођена Краљем Петром Првим у Првом светском рату. Редитељ Петар Ристовски је указо да је у филм ушао са високим уметничким и продукцијским захтевима трудећи се да знамените личности из српске историје представи као људе од крви и меса.

Е. Д.

 

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести