"Оаза" Ивана Икића српски кандидат за награду "Оскар"

БЕОГРАД: Филм "Оаза" редитеља Ивана Икића кандидат је Србије у трци за 94. награду Америчке академије филмске уметности и науке "Оскар", у категорији за најбољи међународни филм (International Feature Film Award) сапштили су из Филмског центра Србије.
o
Фото: Tanjug/Filmski centar Srbije

Одлуку је донела Комисија у саставу проф др Невена Даковић - редовни професор Теорије филма на Факултету драмских уметности Београд, Мирољуб Стојановић - филмски критичар, члан Управног одбора Филмског центра Србије, Драган Маринковић - редитељ, Синиша Бокан - професор на Академији уметности у Новом Саду, Зоран Јанковић - продуцент, Милош Спасојевић - директор фотографије и Томислав Гаврић - филмски критичар и теоретичар филма

У образложењу комисије се наводи да је 2021. једна од најбољих година српске кинематографије када се у избору за "Оскара" нашло осам изузетно дистинктивних и квалитетних филмова.

Прича деликатне теме о љубавном троуглу, атипичних јунака, младих са посебним потребама прераста у метафору, која ођекује у свим поднебљима и временима. У том смислу, редитељски поступак одликује прецизност која се прилагођавала непредвидљивости ситуација рада са натуршчицима, пише у образложењу комисије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести