Обележена годишњица рођења легендарног Павла Вуисића

БЕОГРАД: Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" и удовица Павла Вуисића Мирјана изашли су данас на Ново гробље и, уз све мере опреза против пандемије, организовали опело славном глумцу, саопштено је из Адлигата.
w
Фото: Youtube Printscreen

У Адлигату, у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности, налази се легат Павла Вуисића с његовим оригиналним објављеним и необјављеним рукописима, предметима, нацртима за бродове, љубавним писмима, чак и сетом кључева на којем се налазе и кључеви камиона који је вожен у ТВ серији "Камионџије".

Вуисић је био "вулкан глуме, живота и снаге", описао га је велики амерички глумац и редитељ Орсон Велс.

Најпознатији филмови у којима је играо популари Паја су: "Ко то тамо пева", "Сјећаш ли се Доли Бел?", "Отац на службеном путу", "Маратонци трче почасни круг", "Поп Ћира и поп Спира" "Петријин венац", "Салаш у Малом Риту", "Валтер брани Сарајево" и култна серија "Камионџије".

У Легату Павла и Мирјане Вуисић може се видети његов оригинални тестамент у којем захтева да му шесторица попова певају на сахрани, али у себи, тако да их он не чује, и захтева да му ниједан комуниста не држи говор, иначе ће да устане из гроба.

Виктор Лазић, председник Адлигата, каже да је удружење посвећено очувању сећања на велике људе из културе, а нарочито на чланове удружења и људе чије заоставштине чува с великом љубављу и поштовањем.

"С обзиром на тешку ситуацију претходних месеци. нисмо излазили на гробље, па смо овом приликом обишли и оставили цвеће и запалили свеће и другим великанима и нашим донаторима, као на пример Михаилу Јовановићу, Бранку Миљковићу, Милунки Савић", казао је Лазић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести