"Облик воде" води са 12 номинација за БАФТА награде

ЛОНДОН: Филм "Облик воде" Гиљерма дел Тора води по броју номинација за награде Британске академије за филм (БАФТА), преноси Ројтерс.
Bafta/Tanjug
Фото: Tanjug

Фантастична драма Гиљерма дел Тора, који је пре два дана добио Златног глобуса за режију, има 12 номинација за награде БАФТА.

Следе драма "Најмрачнији сат" Џоа Рајта и црна комедија "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Мекдоне са по девет номинација, док "Блејд Ранер 2049" Дениса Виљенуева и "Дункирк" Кристофера Нолана имају по осам.

Сели Хокинс ("Облик воде") и Френсис МекДорманд ("Три билборда испред Ебинга у Мисурију") су номиноване за награду БАФТА за најбољу главну женску улогу, а за исто признање за најбољу мушку улогу претендују Данијел Деј-Луис и Гери Олдман.

"Облик воде" је номинова у категоријама за најбољи филм, за директора фотографије, дизајн костима и визуелне ефекте, док је Дел Торо номинован за режију и оригинални сценарио.

Кристофер Пламер је номинован за најбољу споредну улогу за портрет нафтног тајкуна Џона Пола Гетија у филму "Сав новац света" Ридлија Скота. 

Пламер је преузео улогу након што је Скот одлучио да из филма избаци све сцене Кевина Спејсија због оптужби за сексуално узнемиравање.

За најбољи британски филм номиновани су филмови "Стаљинова смрт" ("The Death of Stalin"), "Лејди Макбет" ("Lady Macbeth"), "Божја земља" ("God''s Own Country") и "Три билборда испред Ебинга у Мисурију".

"Три билборда испред Ебинга у Мисурију" је тријумфовао на додели "Златних глобуса" са цетири награде. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести