Олдман : Стави чајник на шпорет, доносим Оскара кући!

Ове године на додели Оскара награду за најбољу мушку улогу добио је Гери Олдман за тумачење Винстона Черчила у филму Џоа Рајта „Најмрачнији час”.
Geri Oldman, glumac foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Оскар се више него заслужено најзад нашао у рукама Герија Олдмана који је вероватно ову награду чекао далеко дуже него Леонардо ди Каприо који је током своје каријере завредио безброј вицева на рачун Оскара која му вечно измиче. У захвалном говору на додели награда Америчке академије, Олдман је на рубу суза поменуо магију филмова која га је заробила још као сиромашног младића из јужног Лондона, и шаљиво поручио својој мајци: „Стави чајник на шпорет, доносим Оскара кући”.

Радња филма „Најмрачнији час” прати првих месец дана Черчиловог мандата као ратног премијера Велике Британије током дугог претоплог маја 1940. Многе сцене у филму су засноване на стварним догађајима, или на њиховим мање или више „холивудизираним” верзијама – упечатљив тренутак у лондонској подземној железници у ком Черчил испитује обичне грађане да ли да преговара о примирју са Хитлером није се никад заиста одиграо, али Черчил јесте имао обичај да повремено нестане из свог кабинета и разговара са људима у Лондону. Да би довољно личио на британског премијера, Гери Олдман је током снимања филма носио маску од латекса за коју је шминкерима сваки дан требало око пет сати рада да би је правилно ставили, са тако невероватно убедљивим коначним резултатом да је и уживо било веома тешко приметити да је у питању простетика.  Међутим, у Олдмановој трансформацији пресудни су били маниризми и начин понашања – његова супруга, новинарка Гизел Шмит касније је шаљиво рекла пријатељима: “Ја лежем у кревет са Винстоном Черчилом, и будим се поред Герија Олдмана”.

Олдманова биографија је готово типична прича о аутсајдеру који својим талентом проналази пут до звезда. Олдманов отац је био алкохоличар, и глумац је одрастао у радничкој породици у сиромашном делу јужног Лондона. После улоге у филму “Сид и Ненси” у ком је тумачио Сида Вишиза, басисту “Секс пистолса” који је убио своју девојку под  неразјашњениим околностима, Олдманова каријера је брзо узела узлазни правац, и глумац је ретко када мировао. Сид Вишиз је био први у низу његових скоро шизофрено различитих портрета историјских личности, измишљених негативаца и тек понеког, ретког, позитивног лика – кроз невероватне трансформације, Олдман је глумио Дракулу, Ђавола, Ли Харвија Освалда, Бетовена, Дилана Томаса, руске терористе, плаћене убице, макрое и свемирске негативце, па чак и кума Харија Потера у једном од његових ретких филмова прикладних за гледаоце који нису пунолетни.

Током каријере, Гери Олдман се борио са алкохолизмом, и 1991. је заустављен у току вожње у пијаном стању са Кифером Сатерлендом као сувозачем. Олдман је у том тренутку имао двоструко више алкохола у крви него што је било дозвољено по законима државе Калифеорније у којој је ухапшен. Алкохолизам и неслагање са политиком студија са којим је до тад сарађивао наводно је довело до тога да се раних двехиљадитих овај талентовани глумац нашао на црној листи Холивуда, без могућности да добије иједну значајнију улогу. Користећи паузу, Олдман се потпуно изборио са алкохолизмом, и његова каријера се поново нашла у узлету после улога у “Харију Потеру” и “Бетмену”. Лоше искуство са алкохолом га није спречило да се мало нашали и на свој рачун, те је пре више година пристао да учествује у реклами за “Апсолут вотку” где је уз његову слику стајао слоган – “апсолутна одговорност”.

Гери Олдман се женио чак пет пута. Прва супруга била му је енглеска глумица Лесли Менвил с којом је добио сина. После овог брака који је трајао само две године, следио је још један, ништа дужи, са америчком звездом Умом Турман. Још два сина добио је са трећом женом Доњом Фјорентино, а његов четврти брак био је са певачицом и глумицом Александром Еденборо. Од септембра 2017, Олдман је у браку са новинарком и кустоскињом Гизел Шмит. Иначе, Олдманова рођена сестра Морин, познатија као Лејла Морс, важи за релативно популарну глумицу у Великој Британији која је почела своју каријеру тек у педесетим, и остала запамћена по улози Мо Харис у гледаној сапуници “Еаст Ендерс”.

Настасја Писарев

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести