Онлајн вече ауторског филма: "Три" и "Тмина" Луке Бурсаћа

НОВИ САД: У суботу, 2. маја, од 21 час на званичној Фејсбук страници креативног центра Простор биће приказана два филма аутора Луке Бурсаћа - "Тмина" и "Три".
t
Фото: Ilustracija

Филм “Тмина” је сатирична цyберпунк драма, док је  филм “Три” средњеметражна доку-фикција.

„Тмина” је дипломски филм Луке Бурсаћа из 2014. године замишљен као сатирична цyберпунк драма која спаја два стила: епоху и футуризам у маниру тзв “поноћног филма” који је касније мотивисао “окупацију “ Звезде.

Радња прати турбулентну везу двоје младих крајем деведесетих, као увертиру у мрачну будућност коју својим односом креирају. Снимљен студентским буџетом, уз младалачки ентузијазам целе екипе, у филму дебитују глумац Никола Шурбановић и глумица Соња Ковачевић која је за ову улогу наградјена на 43. Фесту.

Филм “Три” прати Владимира Гвојића који је одувек имао само једну жељу, да проба тројку.

Средњеметражни филм из 2013. у доку-фикција формату је својевремено изазвао велику медијску пажњу што је довело до покретања дисциплинског поступка против Бурсаћа.

Премијера филма “Три” је требало да се одржи у култном београдском биоскопу еротских филмова Партизан али су власници то одбили па је пројекција померена у зграду Геозавода што је такодје отказано само сат времена пре почетка.

Филм “Три” је приказан и на београдском фестивалу документарног филма Белдокс.

Лука Бурсаћ (1990.) је студирао филмску и телевизијску режију на Факултету драмских уметности на ком је и дипломирао дугометражним филмом Тмина (2014). Бурсаћ је дебитовао филмом Афтерпарти који је затворио 45. Фест, на ком је такође награђен као најбољи деби. Бурсаћ је један од покретача грађјанске инцијативе „окупације“ биоскопа Звезда.

Програм Онлајн вече ауторског филма део је пројекта “Будимо Градић 2020” подржан од стране Града Новог Сада.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести