Осамнаест филмова у трци за Златну палму у Кану

На 72. издању Међународног филмског фестивала у Кану, једном од три највеће кинематографске манифестације, који ће бити одржан од 14. до 25. маја, 18 филмова ће се такмичити за Златну палму.
e
Фото: pixabay.com

Фестивал ће отворити филм “The Dead Don’t Die” (Мртви не умиру) америчког независног редитеља Џима Џармуша, који је 1984. добио “Златну палму” за остварење “Чудније од раја”. Џармуш ће представити филм на отварању фестивала 14. маја заједно са Билом Маријем, Адамом Драјвером, Тилдом Свинтон и хордом зомбија на челу са Игијем Попом и Томом Вејтсом. У овогодишњем програму су нови филмови шпанског редитеља Педра Алмодовара “Pain and Glory”, италијанског аутора Марка Белокија “Издајица”, двоструких канских лауреата Жан-Пјера и Лика Дардена “Млади Ахмед”, Теренса Малика “A Hidden Life”.

Међу одабранима је и друштвена драма “Жао нам је што смо вас пропустили” двоструко награђиваног редитеља “Златном палмом” Кена Лоуча, филм “Сибил” француске редитељке и сценаристкиње Жустин Трие,  путописна комедија “То мора бити рај” палестинског редитеља Елије Сулејмана, као и “Језеро дивље гуске” редитеља Дијаоа Јинана, представника кинеског новог таласа. У конкуренцији су и „Atlantique” Мати Диоп, “Портрет девојке на ватри” Селин Скјама, “О хвала” Арно Деплешен, “The Whistlers” Корнелија Порумбоја и као и остварења Клеберна Мендонса Фиља и Џулијана Дорнелеса “Bacurau”,“Френки” Ајра Сакса. Бонг Џун Хо ће  представити “Parasite”, Ксавијер Долан “Matthias and Maxime”, Џесика Хауснер филм “Мали Џо”, а Лађ Ли “Јаднике”.

Овогодишњи председник жирија који ће уручити “Златну палму” биће мексички редитељ Алехандро Гонзалес Ињариту. Фестивал ће ове године одати пошту недавно преминулој француској редитељки Ањес Варди, са њеним ликом на главном плакату фестивала.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести