Оскаром награђени филмови на предстојећем 49. Фесту

БЕОГРАД: На предстојећем, 49. Међународном филмском фестивалу Фест, који ће се одржати од 7. до 16. маја, премијерно у Србији биће приказано пет овогодишњих добитника најпрестижније награде у свету филма - Оскар, саопштили су из организације Феста.
fest
Фото: Printscreen

Публика ФЕСТ-а моћи ће да погледа филмове "Земља номада" редитељке Клое Жао, који је награђен Оскаром за најбољи филм, режију и главну глумицу (Френсис Мекдорманд), "Отац" Флориана Зелера, добитник у категоријама главна мушка улога (Ентони Хопкинс) и адаптирани сценарио (Флориан Зелер и Кристофер Хамптон), "Жена која обећава" чија је редитељка и сценаристкиња Емералд Фенелл добила Оскара за најбољи оригинални сценарио.

Од филмова награђених Оскаром у програму Феста су се нашли "Звук метала" са наградама за најбољу монтажу и звук, као и филм "Минари" Ли Исака Чунга, који је добио Оскара за најбољу глумицу у споредној улози (Јон Ју-јунг).

У ужем кругу избора за најбољи филм ван енглеског говорног подручја нашао се филм "Човек који је продао своју кожу" који је режирала туниска ауторка Каоутхер Бен Ханиа, а биће приказан у Главном такмичарском програму 49. ФЕСТ-а.

Остварење "Земља номада" кинеске редитељке Клое Жао, у првом плану има легендарну глумицу Френсис Мекдорманд која је трећи пут добила Оскара за своју глуму, након филмова "Фарго" (1996) и "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" (2017), и многих других престижних признања у свету глуме. Она се тако прикључила одабраном друштву од свега четворо активних глумаца са по три Оскара, који још чине Мерил Стрип, Џек Николсон и Даниел Деј-Луис.

У филму "Отац" редитеља Флориана Зелера главну улогу тумачи легендарни Ентони Хопкинс, у једној од својих најупечатљивијих улога у читавој каријери. У средишту радње овог остварења је управо његова глумачка креација, која је побрала хвалоспеве критике и публике широм света и заслужено награђена другим Оскаром у каријери овог глумачког ветерана. Хопкинс тумачи "имењака", осамдесетогодишњака Ентонија, који је несташан, пркосно живи сам и одбацује помоћ неговатеља које његова ћерка Ен охрабрујуће доводи.

Филм "Жена који обећава" редитељке и сценаристкиње Емералд Феннелл представиће београдској публици британску глумицу Кери Милиган која је ове године други пут у каријери номинована за Оскара.

Филм "Звук метала" прати бубњара метал бенда, Рубена, који почиње да губи слух. Креативан приступ дочаравању његове ситуације највише је дошао до изражаја управо у монтажи и звуку, за које је овај филм добио најпрестижнију светску филмску награду. Када Рубену лекар каже да ће му се стање погоршати, он помисли да су његова каријера и живот готови и мора да бира између нове стварности и зтзивота какав је некада познавао. Ово остварење је режирао Дариус Мардер, а главне улоге тумаче Риз Ахмед, Оливиа Кук, Пол Раци, Лорен Ридлоф и Матхиу Амалриц.

Драма "Минари" прати корејско-америчку породицу која се сели на фарму у Арканзасу у потрази за сопственим америчким сном. Породична кућа се потпуно мења доласком њихове лукаве, неуредне, али невероватно љубазне баке коју тумачи Јон Ју-јунг, овогодишња добитница Оскара у категорији најбоље глумице у споредној улози. Филм је режирао Ли Исак Чунг, а у главним улогама су Стивен Џејн, Хан Џери, Алан Ким, Ноел Кејт Чо, Јон Ју-јунг, и Вил Патон.

Туниски филм "Човек који је продао своју кожу" за главног јунака има Сама Алија, младог, осећајног и импулсивног Сиријца, који је напустио своју земљу и пребегао у Либан да би избегао рат.

Међународни филмски фестивал Фест ће ове године бити одржан уз поштовање свих мера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19.

Организациони тим фестивала као приоритет истиче здравље и безбедност публике, гостију и фестивалског тима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести