Отворен Фестивал документарног филма “??? #4”

БЕОГРАД: Фестивал дугометражног документарног филма "??? #4" синоћ је отворен руским остварењем "Куда смо кренули" дебитанта Руслана Федотова и трајаће у Комбанк дворана до 20. фебруара.
d
Фото: Tanjug (Filip Olćan)

На четвртом издању фестивала документараца из целог светра, селекција чини две целине - Главни програм и "Ентер ДОК" - преглед дебитантских дугометражних филмова.

Директор Комбанк Дворане и један од оснивача фестивала "???"- Игор Станковић рекао је да предстоје четири дана уживања у једном другачије, али једнако добром, прихватљивом и необичном филму.

Уметнички директор и селектор Игор Тохољ нагласио је да је ове године фокус на фимовима из такмичарске селекције дебитантског документарног филма - "Ентер ДОК", где је присутнои осам наслова.

Како је истакао, заједнички садржилац се може представити у називу филма који је отворио 4. издање - "Куда смо кренули?".

Дакле, куда смо сви ми то заједно кренули на овој планети? Сви филмови овде покрећу нека питања, баве се ангажованим темама, пре свега оним горућим, где је су доминантне еколошке теме, и преко свих других - социјалних и антрополошких. Пред вама је пресек из огромне светске продукције документарног филма, један несагледив конгломерат, који у себи садржи јако много стилова, приступа, естетика, ауторских проседеа, навео је Тохољ.

Отварању фестивала присуствовали су и гости из Турске: редитељ филма „Време за одлазак" Орхан Текеоглу и његова супруга продуценткиња Нурдан Текеоглу, а фестивал је званично отворила Нурај Кајаџан Синбил, редитељка филма „Напуштени" који је део овогодишње такмичарске селекције.

Она је само кратко рекла - "Фестивал је отворен, много вам хвала".

На отварању је приказан веома необичан филм „Куда смо кренули?", дебитантско дугометражно остварење аутора Руслана Федотова, као мозаичан приказ народа у метроу Москве.

Филм је апсолутно визуално искуство и перфектан пример редитељске доминације, колико је успео да савлада композиције кадрова и атрактивним секвенци, као да је у питању режисер са огромним искуством иза себе и донекле делује као да снима играни филм.

На 34. издању фестивала "ИДФА" у Амстердаму (Холандија) у новембру 2021 овај филм је награђен за најбољи дебитантски дугометражни документарац, а режисер је том приликом такође освојио награду за најбољег директора фотографије.

Осим пројекција 19 наслова, у суботу, 19. фебруара биће одржан и мастерклас на тему - Цроwдфундинга филмова, који ће водити споменута продуценткиња Нурдан Текеоглу.

Важне су и премијере домаћих дела - "Заоставштина мајстора" чувеног аутора Милана Белегишанина (19.02. у 16.30 часова) и 20. фебруара - "Заштитник српске баштине у ратним условима" тандема Андрија Димитријевић - Мирослав Бата Петровић.

На самом затварању 4. издања фестивала, после доделе награда, 20. фебруара од 21.30 часова биће приказан филм "Лорен Гарнијер: Поверљиво" Габина Ривоара, о тој светској звезди електронске музике - ди-џеј извођачу и композитору.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести