Отворен први Равно Село филм фестивал

РАВНО СЕЛО:  „Ђелем, ђелем, лунгоне дромеја, малађилем шукаре Ромеја… Ај Ромале, ај чавале”… запевала је синоћ Оливера Катарина у срцу Равног Села, у бассти лане изгорелог Дома кутуре, легендарну ромску химну из „Скупљача перја“ Александра Саше Петровића, украсивши тако на најлепши могући начин уводну шпицу првог Равно Село Филм Фестивала.
ravno selo fest dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Пред нама су два велика задатка. Први је да заједнички истрајемо да фестивал још дуго окупља филмске ствараоце. А други је да заједнички обновимо Дом културе. И та наша заједничка мисија има важну поруку - култура не припада само великим центрима", рекао је на отварању фестивала преседник Покрајинске владе Игор Мировић.

На одушевљење више од хиљаду житеља и њихових гостију, међу којима су били и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским занедницама Мирослав Штаткић, глимци Богдан Диклић и Нина Јанковић, редитељи Инес Тановић и Иван Мариновић, уз дероњске тамбураше и трубаче Екрема Мамутовића, након Оливере Катарине заплесали су и Бане Крстић, Тања Бањанин и Лазар Ристовски изодећи препознатљиве теме из филмова „Танго Аргентино“ Горана Паскаљевића, „Циганска бајка“ Столета Попова и „Подземље“ Емира Кустурице, да би на крају сви заједно отпевали „Пукни зоро” из „Монтевидео, Бог те видео“ Драгана Бјелогрлића.

Фото: Dnevnik.rs

„Наш дом културе је изгорео, али се родио овај фестивал. А фестивал ће сада помоћи да се изгради Дом. То су кругови од којих је саздан живот”, поручио је Лазар Ристовски, идејни творац  фестивала који је посвећен дебитантским остварењима седме уметности  и младим ауторима, као и свим потенцијалним студентима глуме, режије и продукције.

Јер, под слоганом „Селом круже филмске приче” Равно Село Филм Фестивал у свом фокусу има студентске радове овдашњих академаца и њихових колега из Загреба, као и репрезентативне игране првенце аутора из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније

Фестивалски филмски  програм вечерас је почео комедијом „Игла испод прага“ Ивана Мариновића, српско-црногорском копродукцијом у којој главне улоге тумаче Никола Ристановски,  Богдан Диклић, Јелисавета Сека Саблић и Љубомир Бандовић. У претпоноћном термину била је приказана сарајевска драма „Наша свакодневна прича“  редитељке Инес Тановић са Уликсом Фехмиуом, Емиром Хаџихафизбеговићем, Нином Виолић и Гораном Богданом, након које је уследила „журка отварања”…

Фото: Dnevnik.rs

Сутрашњи програм почиње у ОШ „Бранко Радичевић” студентским филмовима и предавањем о глуми Мирјане Карановић, чији ће  редитељски деби „Добра жена” бити приказан у првом вечерњем термину, након којег је на програму хрватски филм „Трамполин” Катарине Зринке Матијевић . У завршници Равно Село Филм Фестивала, чији је покретач глумац Лазар Ристовски, публика ће сутра видети „Ослобођење Скопља”, драму Радета и Данила Шербеџије, која је била македонски кандидат за награду Оскар.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести