Отворен Венецијански филмски фестивал

ВЕНЕЦИЈА: Најстарији филмски фестивал на свету отворен је синоћ у Венецији, уз велики број епидемиолошких протокола због пандемије корона вируса.
v
Фото: Tanjug/AP

Само су малобројне познате личности са А листе стигле на отварање Венецијанског филмског фестивала, популарне Мостре, носећи заштитне маске, док шира јавност махом није могла да присуствује, преноси АП.

С обзиром на то да број случајева корона вируса у Италији и другим деловима света поново расте, на снази су строги безбедносни протоколи, који укључују ношење заштитних маски за време гледања филма.

Отварању првог таквог међународног догађаја од појаве корона вируса присуствовали су директори највећих филмских фестивала у Европи, који се одржавају у Кану, Берлину, Ротердаму, Сан Себастијану, Локарну, Карловим Варима и Лондону, у знак солидарности са индустријом, која је тешко погођења пандемијом Ковида-19, наводи Ројтерс.

Осећамо одговорност због тога што смо први. Знамо да ће Венецијански фестивал бити нека врста теста за све, рекао је директор фестовала Алберто Барбера.

Он је додао да су организатори радили много како би осигурали безбедност свих присутних.

И ако буде функционисало као што се надамо, сви могу да науче из нашег искуства, рекао је он.

Аустралијска глумица Кејт Бланшет, која ове године председава жиријем, рекла је да жели да покаже подршку филмских ствараоцима, који су морали да заврше своје филмове у околностима пуним изазова.

Сјајно је што је толико директора фестивала из целог света дошло да подржи Венецију и схватило да, заправо, подржава различите аспекте исте индустрије. Мислим да је то веома колегијално, на начин на који можда није било раније, рекла је Бланшет.

Бланшет и Барбера указали су на пораст броја платформи за стриминг током рестриктивних мера корона вируса и на негативне последице које би то могло да има на биоскопе.

Ове године за "Златног лава" за најбољи филм такмичи се 18 филмова, мање него што је уобичајено.

Првог дана фестивала приказана је романтицна италијанска драма "Кравате" и грцка драма "Јабуке".

Главна награда биће уручена на затварању фестивала 12. септембра.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести