Палићки фестивал европског филма од 8. до 14. августа

СУБОТИЦА: Овогодишње, двадесет седмо издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се у новом термину, од 8. до 14. августа на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица.
p
Фото: palicfilmfestival.com

Фестивал се традиционално одржава на више локација међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, као и биоскопи Еуроцинема, Абазија и Лифка. Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских целина. Многи од филмова имаће своју српску и регионалну премијеру управо на Палићу. Поред богатог  филмског програма, публика ће моћи да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама, радионицама и стручним предавањима.

Фестивал ће 8. августа бити свечано отворен премијером филма “Име народа” нашег прослављеног редитеља Дарка Бајића. Ово остварење је историјска сага о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века. “Име народа” сниман је на значајним историјским локацијама у Новом Саду, Вршцу и Београду. У филму рађеном по сценарију Милована Витезовића, главну улогу игра Љубомир Бандовић, док су у осталим улогама Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Никола Ристановски, Милутин Мима Караџић, и други. На затварању фестивала 14. августа, публика ће моћи да ужива у српско-руском остварењу “Хотел Београд” редитеља Константина Старског, са Милошем Биковићем и Дијаном Пожарскајом у главним улогама.

Палићки филмски фестивал ће вероватно бити један од првих озбиљнијих фестивала уопште, не само код нас. Због тога је посебна пажња усмерена да фестивал одржи свој ниво – све оно што га је довело до тога да буде један од најзначајнијих фестивала. Ово је један велики охрабрујући догађај, истакао је председник Савета фестивала Душан Ковачевић.

Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић, констатовао је како је претходних месеци много тога рађено на одржавању, у нади да ће фестивала бити у пуном обиму.

Ми морамо да правимо фестивал онако како га сви знамо. Европски програм Медиа у коме ми учествујемо има врло прецизна правила по којима ви добијате средства, а то је минимум 82 играна филма. То су правила која смо сви прихватили, и она су таква каква јесу. Фестивал смо померили за две недеље у нади да ћемо добити још више времена да и боље организујемо фестивал, и прикупимо више материјалних средстава, јер смо рачунали са буџетом сличном прошлогодишњем. Искрено се надам да сви схватају колико је у овом тренутку нама важно да имамо манифестацију као што је Палићки филмски фестивал. Наша предност је што се добар део фестивала одржава на отвореном, и сви прописи који у том тренутку буду важећи су изводљиви. Радимо фестивал у пуном обиму, закључио је Зеленовић.

Илија Татић, извршни продуцент фестивала, осврнуо се на техничке детаље организације и непознанице које су актуелне због епидемиолошке ситуације у Србији и на глобалном нивоу, и најавио да ће бити гостију из иностранства.

Барем према првим реакцијама људи које смо контактирали, видимо да су вољни да дођу. То је знак охрабрења за све нас, изјавио је Татић и додао да онлајн одржавање фестивала никада није била опција. “

Фото: palicfilmfestival.com

Фестивали се праве да се људи сретну, да публика и уметници између себе комуницирају, да размењују своје идеје. Палић је био и остаће идеално место за тако нешто. У случају да не могу да се одржавају затворене пројекције, све ћемо их одржавати напољу, додао је он.

Програмски директор фестивала Миодраг Могоровић изјавио је да је фестивал остаје у својим програмским оквирима утемељеним претходних година, као и да је подршка програма Медиа дошла као награда за претходни успешни рад.

Ове године је фокусу бугарска и мађарска кинематографија. Програм смо конципирали тако да можемо да доведемо госте каква год била ограничења путовања и кретања, рекао је он.

Сигурни смо да ће нам условно речено бити лакше да доведемо наслове, јер неће имати луксуз бирања фестивала, јер је број оних који су укинути у последња три месеца прешао 1.000. Наш резервоар из кога црпимо филмове је и даље исти, једино што немамо Кански фестивал. Међутим и они ће објавити свој редуковани програм наредних дана, па ћемо и одатле моћи да одаберемо један или два наслова, закључује Могоровић.

Када је реч о фестивалском филмском програму, палићке филмске селекције које имају такмичарски карактер и ове године доносе најактуелније европске наслове у Главном такмичарском програму, као и најангажованије источноевропске филмове у селекцији Паралеле и судари.

Прошле године са великим успехом и сјајним реакцијама публике уведене су две нове селекције - Великани европске кинематографије, која је посвећена најновијим филмовима мајстора седме уметности Старог континента, и селекција Нови европски документарни филм, која доноси најбоље документарце, филмску форму која изазива све већу пажњу јавности и критичара.

Предфестивалски програм традиционално отвара селекција Best of Europe коју чине европски филмови који су обележили претходну годину, док ће европски класици бити приказани у селекцији Класици на Тргу у амбијенту опен аир биоскопа на Тргу Слободе у Суботици.

У част добитника награде “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији, као И претходних година биће приређен Омаж програм. Да подсетимо, ФЕФ Палић ову награду додељује домаћем и иностраном лауреату од 2000. године, за изузетан допринос европској кинематографији.

Селекција Нови мађарски филм као и претходних година доноси најновију продукцију из суседне земље, док је Млади дух Европе селекција намењена кратким и експерименталним филмским формама. ФЕФ Палић сваке године представља кинематографију једне од европских земаља у оквиру селекције Кинематографија у фокусу, када се приказују филмови најзанимљивијих аутора те земље.

Такође, Омаж добитнику награде Underground spirit приређује се у част добитника овог признања које Фестивал додељује за допринос независном филму. Селекција која траје већ деценију је и Eco dox, програм базиран на документарцима посвећеним темама изазова очувања животне средине.


Од Палићких филмских вечери до промовисања европских аутора

Филмски фестивал Палић основан је 1992. године и  од некадашњих малих и непретенциозних Палићких филмских вечери, преко упорних покушаја стварања озбиљног регионалног фестивала у тешким временима изолације и првих покушаја повезивања кинематографија тада зараћених земаља израстао је у важну тачку на мапи европских филмских фестивала. Од 2003. постаје Фестивал европског филма Палић окренувши се промовисању стваралаштва европских аутора а тиме и место окупљања најважнијих уметника који обликују културну сцену Европе. Фестивал су посетили, између осталих, Никита Михалков, Кен Лоуч, Рој Андерсон, Кен Расел, Брајан Кокс, Тео Ангелопулос, Кристи Пују, Јиржи Менцл као и највећа имена српске и југословенске кинематографије. ФЕФ Палић је и добитник награде ЕФФЕ (у организацији Европске асоцијације фестивала) за најбољи европски уметнички фестивал у 2017-18. години.

Избором најквалитетнијих остварења савремене европске кинематографије која не пристаје на компромисе, Фестивал европског филма Палић жели да докаже, у складу са вредностима које више од две деценије активно промовише, да сваки покушај еманципације и обнављања критичке свести има дубоког смисла.


Фестивал ће обележити и специјалне пројекције док ће одабрани фестивалски наслови  бити приказани И у селекцији Палић у Београду у биоскопу Фонтана.

Пратећи програм ФЕФ Палић чини неодвојиви део фестивалског доживљаја који публици и гостима-уметницима приказује јединствени дух Фестивала који га издваја из сличних манифестација у Европи. Током свог 27. издања, поред изложби, промоција књига, панел дискусија и музичког програма, у башти биоскопа Абазија који ће обележити ФЕФ Палић организоваће и бројне едукативне активности настављајући своју мисију креирања стимулативног простора за младе окренуте седмој уметности.

Како подсећају организатори, Фестивал европског филма Палић је за реализацију 27. издања подржан од стране Медиа програма Креативне Европе грантом од 46.000 евра. У образложењу подршке, између осталог, стоји и да Фестивал европског филма Палић нуди широк спектар активности растућем броју публике као и бројне квалитетне пратеће догађаје. Географска диверзификација филмова је велика и Фестивал води искусан тим. Програми филмске едукације фокусирају се на младе професионалце и има основа да се настави са програмима за јачање филмске писмености младе публике. Фестивал је део мреже Фестивала европског филма (МИОБ) и у процесу је њеног јачања.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести