Паоло Сорентино гост фестивала Кустендорф

БЕОГРАД: Прослављени редитељ Паоло Сорентино биће гост 11. Међународног филмског и музичког фестивала “Кустендорф”, који се одржава од 16. до 21. јануара на Мећавнику, најавио је његов оснивач редитељ Емир Кустурица.
Epa (Ettore Ferrari)
Фото: Epa (Ettore Ferrari)

Кустурица је рекао на конференцији за новинаре у Министарству културе да ће Сорентину бити уручена награда за будуће филмове која од ове године носи назив “Дрво живота”, а у оквиру “Рестроспективе великана” биће приказани његови награђени филмови.

Он је најавио да ће на фестивалу разматрати где је филм данас и каква је његова судбина, да ли телевизијска серија постаје бољи медиј од филма и да ли се заправо филм из биоскопских сала сели на ТВ екране претварајући се у другу форму.

Због тога смо позвали најбољег (Паола Сорентина) с којим ћемо дискутовати о овим питањима и чија ће серија “Млади папа”, коју ја гледам као роман о свим папама, бити непрестано приказивана током пет дана, додао је Кустурица.

Програм “Ретроспектива великана” биће посвећена и српском глумцу Александру Берчеку, за кога Кустурица каже да је један од ретких који никада није снимио лош филм, а у овом програму ће бити приказана и два филма из 1967. “Бреза” Анте Бабаје и “Празник” Ђорђа Кадијевића из 1967.

Фестивал ће отворити редитељ Рубен Остлунд са филмом “Сквер” - победник Канског филмског фестивала.

У оквиру програма “Савремене теденције” биће приказани филмови “Никада ниси заиста био овде” редитељке Лин Ремзи, који ће на радионици студентима и младим ствараоцима представити продуценткиња Роса Атаб, иначе председница жирија, затим филипинско остварење “Рикша” награђен “Златним пехаром” у Шангају, бугарски филм “Правци” кинески “Сунце које може да помера планине”, као и француско-белгијско остварење “Верност”.

Радионице студентима држаће редитељи поменутих наслова Паоло Виљалуна, Стефан Командарев, Ћијан Вон и Микаел Роскам.

За награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 21 филм студената и младих аутора из Холандије, Кине, Либана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске, Египта, Израела, Француске, САД, Хрватске, Мексика, Јордана и са Филипина.

У жирију ће, поред продуценткиње Атаб, бити и професори Властимир Судар и Серж Регур, док ће награду “Вилко Филач” за најбољу фотографију доделити Иштван Борбаш.

Фото: Tanjug

Министарство културе и информисања помогло је “Кустендорф” са 25 милиона динара, а министар Владан Вукосављевић то сматра важним сегментом културне политике, јер је у питању једна од најзначајнијих манифестација којом се Србија дичи. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести