Паскаљевић: Направио сам нежан филм о мигрантима и ксенофобији

БЕОГРАД: Нови филм Горана Паскаљевића "Упркос магли", који је снимао и Италији и који се бави мигранстком кризом, српску премијеру имаће вечерас у Комбанк дворани у оквиру програма Феста.
e
Фото: Youtube Printscreen

У најави филма продуценти су навели да "према подацима Интерпола, данас Европом лута више од десет хиљада малолетних избеглица без родитељског старања, од тога половина уточиште тражи на друмовима Италије"

"Упркос магли" је филмска прича о једном од њих.

Филм прати Паола, менаџера ресторана у малом граду у близини Рима, који једне кишне вечери при повратку са посла проналази промрзло осмогодишње дете на аутобуској станици и одлучује да га поведе са собом кући.

Дечак се зове Мухамед и избеглица је, препуштен сам себи након што је изгубио родитеље током путовања до Италије у гуменом чамцу. Присуство детета узнемирава Паолову супругу Валерију, која је испрва сумњичава и неодлучна, али на крају пристине да га приме на једно вече.

Паскаљевић напомиње да је покушао да направи атипичан филм о мигрантима и мигрантској кризи...

"Видео сам десетак филмова на ту тему и скоро сви су испуњени насиљем и том бедом њихових тужних судбина. Мој циљ је био да направим нежан филм, једноставну причу која више говори о ксенофобији" казао је Паскаљевић.

Паскаљевић истиче да је Италија притиснута мигрантском кризом више него све друге земље у Европи.

"Видимо да се сада страшне ствари дешавају и у Грчкој. Видео сам да малишани лутају италијанским друмовима. Покушао сам да нешто смислим и питао сам се шта би ја радио са неким од тих малишана када би га срео на аутобуској станици како гледа око себе. Питао сам се да ли би га повео кући или не, и због чега се све то дешава...Онда сам у филм убацио сегменте приче Филипа Давида о брачном пару који усваја дете...Био сам једни странац који је добио од тамошњег филмског фонда да ради италијански филм и тако је све почело" казао је Паскаљевић и додаје да је то већ пето остварење које ради у иностранству.

Цењени редитељ каже да је филмски однегован на италијанском неореализму и да му је била велика част да ради у Италији.

"Нисам радио наручен филм, већ је тема била моја. Одбијао сам неке предлоге за снимање филмова који су могли да ми донесу много пара, али сам се увек водио идејом да ми паре ништа не значе без личног задовољства. Када сам у Италији као да сам код куће" казао је Паскаљевић.

Према његовим речима део његове екипе која је била укључена у снимање "Упркос магли" казала му је да су направали политички филм.

"Следио сам као и увек траг истине...У италији се развила ксенофобија у великој мери у односу на мигранте у моменту када смо снимали филм. Салвини је био на корак да постане нови Дуче. Он је имао велики утицај на медије и Италијом се ширила мржња према мигрантима. Нисам желео да тај однос медија и католичке цркве у Италији према мигрантској кризи заобиђем у филму" каже Паскаљевић и додаје да је тим филмом желео да отвори више тема који се тичу мигрантске кризе како би људи били испровоцирани на разумишљање о свему што их окружује.

Протеклих дана мигрантска криза и дешавања на граници Грчке и Турске заузимају све већи простор у светским медијима.

Паскаљевић каже да је реч о веома комплексној причи.

"Американци и Руси одлучју о дешавањима у Сирији, а Ердоган се свети Европској Унији јер га не подржава у рату са Курдима. Европска Унија ће ставити зид пред мигранте јер не може да пусти неколико милиона избеглица на своју територију...Наћи ће се компромис који неће подразумевати само издвајање новца за то питање. Потребна је суптилна политика која ће пратити мигрантску кризу" казао је Паскаљевић и додао да треба пустити преко границе животно угрожене људе а не економске мигранте који желе мало боље да живе.

Како каже, мигрантска криза генерише велику мржњу у Европи и провоцира организоване групе по улицама које би да бију и да деле правду.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести