Почело снимање нове екранизације Хербертове „Дине“

Већ неко време интернетом кружи шала да на целом свету не постоји више нико ко није укључен у снимање нове екранизације Хербертове „Дине”.
e
Фото: pixabay.com

Изненађујуће много познатих имена учествује у овом пројекту, а листа се још увек проширује.  Режија је поверена канадском редитељу Денису Вилневу познатом по стилу не сасвим типичном за Холивуд – што се видело у визуелно раскошном и спором “Блејд Ранеру 2049“ (2017) и релативно церебралној научнофантастичној драми “Долазак” (2016). Сценарио је поверен Ерику Роту који је између осталог писао сценарио за “Фореста Гампа”, “Минхен” и “Инсајдера”.

Ни имена звезда које ће се појавити испред камере нису ништа мање импресивна. Улогу главног лика Пола, наследника породице Атреида добио је млади Тимоти Шаламе који се прославио сјајном улогом љубавној драми у “Зови ме твојим именом”. Занимљиво је да Шаламе има исто година колико је имао и Кајл Маклахан када је дебитовао у Линчовој адаптацији “Дине”.

Фото: Youtube Printscreen

Половог оца Војводу Летоа играће Оскар Исак који је већ учествовао у научнофантастичном спектаклу сличног калибра тумачећи једну од главних улога у “Звезданим ратовима”. Летоову невенчану супругу, и Полову мајку Лејди Џесику која сина обучава мистеријама реда Бене Гесерит играће Ребека Фергусон. Џош Бролин ће тумачити једног од Полових ментора, Гурнија Халека, Хавиар Бардем ће бити вођа Слободњака Стилгар, Шарлота Ремплинг је царева истинозборка Хелен Мохијам, Дејв Баутиста (познат по улози Дракса из “Чувара галаксије”) биће Звер Рабан, а Дизнијева звезда Зендаја глумиће Полову љубав, Чани.

Један од контроверзнијих кастинг избора је и Џејсон Момоа коме је на велико изненађење Хербертових фанова поверена улога Данкана Ајдахоа. Питање је како ће се мишићави Кал Дрого из “Игре престола”, познат по не баш нарочито интелектуалним улогама, снаћи у тумачењу паметног мачеваоца и стратега, и једног од највернијих ратника породице Атреида.

Главног негативца Барона Харконена ког је у Линчовој верзији играо Кенет Макмилан, овај пут ће тумачити Стелан Скарсгард (“Осветници”, “Меланхолија”), а још увек се не зна се ко ће добити улогу његовог сестрића, ког је у 1984. глумио млади Стинг, тад на врхунцу популарности.

Снимање је званично почело овог априла, на локацијама у Будимпешти и у Јордану, а премијера је заказана за 20. новембар 2020. године. Виленев је причу из прве књиге поделио у два филма, с намером да по потреби сагу прошири новим наставцима:

- Већина главних идеја у “Звезданим ратовима” дошле су из “Дине”, тако да ће овај пројекат заиста бити изазов – рекао је поводом почетка снимања. - Моја жеља је да направимо “Звездане ратове” какве никад нисам видео. На неки начин, ово ће бити “Звездани ратови” за одрасле. Видећемо.

Херберт је написао шест романа из научнофантастичне серије, са “Пешчаном планетом” која је изашла прва 1965. После ауторове смрти, његов син Брајан Херберт је заједно са аутором Кевином Џ. Андерсоном написао чак 26 наставака, додуше далеко слабијег квалитета. Првих шест књига саге о породицама које се боре око тога ко ће контролисати “зачин” (супстанцу која омогућава интергалактичка путовања) важе за најпродаванију серију књига научне фантастике, и пословично се високо котира на листама књига са најбоље и најдетаљније осмишљеним фиктивним световима.

Фото: Youtube Printscreen

Сага о Дини први пут је екранизована 1984. године, у необичном филму Дејвида Линча који је у међувремену стекао култни статус, мада га је редитељ сматрао катастрофалним неуспехом. Један од највећих проблема ове продукције био је неразрешен конфликт са студијом који се завршио незграпно скраћеном верзијом филма којом нико на крају није био задовољан.

Екранизација коју је почетком 21.века продуцирао канал Сајфај била је далеко вернија Хербертовој књизи пошто је у шест телевизијских филмова било довољно простора да се покрије већина приче. С друге стране, са релативно скромним буџетом, бар у односу на Линчову “Дину”, продукција је била много више камерна, и првенствено фокусирана на међуљудске односе и глумачке креације, међу којима су бриљирали Џејмс Мекавој, Алек Њумен и Сузан Сарандон.

 Настасја Писарев

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести