Почео Фестивал ауторског филма

БЕОГРАД: Редитељ Желимир Жилник отворио је вечерас у Комбанк дворани 24. Фестивал ауторског филма (ФАФ), на коме ће до 30. новембра бити приказано више од 100 остварења.
zelimir zilnik
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

"Са овог места први пут сам гледао у гледалиште тачно пре 51 годину на фестивалу документарног филма, на нашем великом фестивалу који је сваке године показивао један од најбољих програма документарних филмова, сигурно у целој Европи, јер када смо одлазили на међународне фестивале, југословенски филмови су били најнаграђиванији у читавом свету", присетио се Жилник, кога је публика у пуној великој сали Комбанк дворане поздравила дугим аплаузом.

Признао је да се бринуо да ли ће овога пута доћи пред плазну салу и захвалио публици која је испунила простор.

"Вест о награди сам радо прихватио јер сам већ неколико филмова приказао на Фестивалу ауторског филма и то је најбољи амбијент за оно што ми радимо, за филмове који су некад провокативни, некад критички. Тај амбијент је остао да живи иако је у међувремену филмски медиј доживео велике промене", рекао је славни редитељ чији ће нови филм "Најлепша земља на свету" бити приказан 26. новембра у Комбанк дворани.

ФАФ је, приметио је, увек био подршка младим људима који истражују, ризикују и који су спремни да буду одбијени и да наставе да раде.

"Не могу да вам обећам оно што је уобичајно када се добије ова награда - да ћу престати да радим. И даље ћу, охрабрен, покушати да радим. Хвала на позиву који ми је дражи био због одлуке Савета да прикаже краћу рестроспективу мојих филмова. Зашто? Због тога што ћете ви бити у прилици да видите да ли су они били у праву доделивши ми ову награду", рекао је Жилник.

Председник Савета ФАФ-а Срдан Голубовић је рекао да је овогодишњи фестивал посвећен Желимиру Жилнику, његовој поетици и бунтовништву, "Жилнику као уметнику поетике одбачених, маргиналаца, људи које су и друстсво и свет заборавили, људи о којима Жилник приповеда у форми између документаристике и метафизике и увек у првом лицу и без дистанце".

"Овогодишњи фестивал је посвећен Желимиру Жилнику као симболу уметности побуне, уметности која преиспитује друштво, провоцира, интригира, таласа воду, која покушава и успева да руши малограђански мир, уметности која нас суочава са прошлошћу и са стварношћу, уметности која увек има потребу да гура језик у кваран зуб", истакао је Голубовић.

Члан Савета Владимир Перишић уручио је Жилнику Награду за животно дело и том приликом скренуо пажњу на његову доследну и бескомпромисну истрајност.

"Он је сачувао углед наше кинематографије и оставио нам узвишену и виталну идеју тога шта је филмски аутор, тако да се ми вечерас осећамо награђеним што је Жилник прихватио да прими ову награду", рекао је Перишић.

Директор ФАФ-а Игор Станковић је истакао да је Фестивал ауторског филма другачији, алтернативни поглед на свет и који не пристаје да буде мањински, гетоизиран, јер тежи да значи, да интригира и потреса на свим меридијанима и у неким будућим временима и неким будућим генерацијама.

"Фестивал ауторског филма увек тежи да буде авангарда, претходница, предосећај у тематици, сензибилитету и форми. Зато је млађа публика његов највернији сапутник", рекао је Станковић.

ФАФ, према његовим речима, доноси нов, неконвенционалан поглед на балканску кинематографију и зато је његов поглед увек занимљив и привлачан за стране госте, а пошто одржава живу везу са другим уметностима, сликарством, позориштем, литературом и плесном уметношћу, његови гости су уметници и интелектуалци свих профила. 

"Фестивал ауторског филма тежи да врати филмску уметност у језгро и срце Београда и зато је са поносом измештен из свог духа времена којим владају таблоиди и ријалити спектакли. Фестивал ауторског филма и када је са својим филмовима тежак и комплексан, узнемирујуће шокантан, увек тежи ка бољем, ангажованијем", нагласио је Станковић.

Пре пројекције филма "Крадљивци" Кореде Хироказуа, приказан је Жилников "Црни филм" из 1971. 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести