Почиње 79. Филмски фестивал у Венецији: Јесен стримера

ВЕНЕЦИЈА: Пројекцијом црне комедије "Бели шум" (White Noise) америчког редитеља Ное Баумбах вечерас на млетачком Лиду почиње чувена Мостра, први и најважнији у низу великих јесењих филмских фестивала с којима се отвара сезона лова на награде.
v
Фото: Festival otvara "Beli šum" Noe Baumbaha

По оцени филмске критике, последњих година дошло је до значајних, чак тектонских помака у свету фестивала. Наиме, по многима „самоубилачка одлука” Кана да из главног програма избаци остварења иза којих продукцијски стоје стриминг платформе довела је до тога да се односи моћи постепено помакну према блоку септембарских фестивала, међу којима је у првом плану свакако Венеција. Уосталом, да је Мостра на време нањушила дух времена сведочи управо податак да ће је не само отворити Нетфликсова продукција, већ да ће за награде конкурисати још три филма која су изашла из окриља ове платформе као и Нагоја Бродкастинг нетворк са новим филмом Којија Фукаде.

У сваком случају, од 31. августа до 10. септембра на 79. издању филмског фестивала у граду у лагуни публика ће бити у прилици да погледа нове филмове неколико важних америчких, европских и азијских аутора, као што су Мартин Мекдона, Ендру Доминик, Алехандро Гонзалес Ињариту, Лук Гвадањини, Џоан Хог, Флоријан Зелер и Џафар Панахи, те премијере наслова с којима холивудски студији и стримери улазе у завршницу 2022. Укупно 23 филма у такмичарској селекцији наћи ће се пред жиријем, којим ће председавати америчка глумица Џулијан Мур, а међу њима ће бити и тазе остварења аутора који су већ освајали Златног лава, попут америчког синеасте Дарена Аронофског, аутора култног остварења „Рвач”.

Као и увек, неки од филмова који не уђу у званичну селекцију добију једнаку пажњу као и остварења која се боре за главну награду. Ове године се тако „типује” на вестерн осамдесетогодишњег ветерана Волтера Хила „Мртав за долар" у којем су протагонисти Кристоф Валц и Вилијам Дафо у главним улогама, документарац „Зима у пламену: борба Украјине за слободу" Евгенија Афинејевског, те „Call of God“ који су после смрти славног јужнокорејског редитеља Ким Ки Дука (2020) завршили његови сарадници. Подсетимо, у Венецију долази и дебитантски играни филм „Да ли сте видели ову жену?" српског редитељског двојца Душана Зорића и Матије Глушчевића, са хрватском глумицом Ксенијом Маринковић у главној улози, који ће бити приказан у оквиру такмичарског програма Недеље критике.

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести