Почиње Фестивал нитратног филма

БЕОГРАД: Уручењем Златног печата Југословенске кинотеке за допринос филмској уметности редитељима Горану Паскаљевићу, Горану Марковићу, Срђану Карановићу, Рајку Грлићу и Лордану Зафрановићу и отварањем 21. Фестивала нитратраног филма остварењем Орсона Велса "Друга страна ветра", вечерас почиње прослава 70 година Југословенске кинотеке.
e
Фото: pixabay.com

На дан када је одржана прва филмска пројекција у Србији и на Балкану 1896. године у кафани "Златни крст" биће традиционално обележен Дан Југословенске кинотеке, која ове године прославља седам деценија постојања.

Тим поводом овогодишњи Фестивал нитратног филма одржаваће се под слоганом "70 филмова за 70 година" и до 16. јуна ће обухватити остварења из 30 архива, кинотека и сродних инстиртуција и имати 40 гостију.

Фестивал ће почети пројекцијом филма "Друга страна ветра", који је Орсон Велс снимао седамдесетих година на простору бивше Југославије, али га није завршио па је то остварење касније завршено и недавно премијерно приказано у Венецији.

Публика ће имати прилику да погледа остварења различитих жанрова, од настанка кинематографије до краја шездесетих година прошлог века, и то Ернста Лубича, Виљема Дитерлеа, Георга Вилхелма Пабста.

Дино Ризи, Андерс Вилхелм Сандберг, Франтишек Влачил, Френк Борзејџ, Евалд Андре Дипон, Марио Солдати, Кенџи Мизогучи, Јулиј Рајзман такође су имена чија ће остварења обележити 21. издање Фестивала нитратног филма.

Биће приказана и стара и непозната остварења о Србији и Југославији као што су "1914/1915/1916: Српска војска наставља пут у отаџбину" из 1916. године, "Победа Источне армије" из 1918. и "Од Саве до Вардара" из 1931. године, али и до сада невиђени кућни снимци на аматерском формату од 9,5 милиметара.

Данас ће бити објављено и 10 наслова који ће бити дигитално реастаурирани у наставку пројекта "Вип Кинотека", а за сутра је најављен панел "Изазови дигиталне реастаурације филмова на простору бивше Југославије" који ће окупити челне људе из кинотека и филмских архива Словеније, Хрватске, Црне Горе, Хрватске, Северне Македоније и Србије.

Све то је само почетак обележавања седам деценија Југословенске кинотеке, те ће тако 26. септембра бити представљена свеобухватна монографија о првих 70 година Кинотеке, а 25. октобра отворена нова стална поставка, која ће сведочити о историји филма од зачетка до данас.

Од краја јуна до почетка септембра сваког дана ће се приказивати по један домаћи и по један страни филм из сваке године од 1949, када је основана Кинотека, до 2019. године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести