Почиње венецијански фестивал: Гослинг као Нил Армстронг

Филм о слетању првог човека на Месец “First Man” Дејмијана Шазела с Рајаном Гослингом у главној улози, отвориће вечерас у Венецији 75. издање једног од најпрестижнијих филмских фестивала.
rajan gosling
Фото: Youtube Printscreen

Овај филм представља године пре Аполо 11 мисије из 1969. када је Нил Армстронг постао први човек који је шетао Месецом и базиран је на његовој званичној биографији коју је написао Џејмс Р. Хенсен. То је први Шазелов филм након мјузикла “Ла Ла Ленд” који је је такође отворио венецијански фестивал, а затим освојио бројне филмске награде међу којима шест Оскара.

Оно што ме је фасцинирало код Нила Армстронга је то што је он нека врста мистерије. За некога ко је постигао нешто што је широм света познато као највеће достигнуће и чије име сви знају, тај човек је помало енигма, рекао је нешто раније Шазел о свом новом остварењу.

Светске звезде попут Рајана Гослинга, Лејди Гаге и Ванесе  Редгрејев, ангажовани филмови који говоре о расизму или о тероризму, контроверзе због укључења Нетфликсових продукција и само једна редитељка у такмичарском делу фестивала је оно по чему се 75. Мостра ове године разликује од претходних јер  је више него икада карактеришу гламур  и контроверзе. 

Поред Шазела, за главну награду “Златни лав” ће се такмичити 21 остварење између осталих, филмови француских редитеља Жака Одијара, “Double vies“ Оливијеа Асаје у коме глуми његова омиљена глумица Жилијет Бинош. На списку су и британски редитељ Мајк Ли са филмом “Peterloo”, и италијански редитељ Марио Мартоне са ”Capro Revolution”, као и “The Ballad of Bister Scrygg” браће Коен и нови филм Мексиканца Алфонса Куарона. Аустралијска глумица и редитељка Xенифер Кент једина је жена која се такмичи са филмом  “Славуј”. Изостанак већег броја редитељки на Мостри подстакнуо је феминистичка удружења да уметничком директору фестивала Алберту Барбери у знак протеста упуте отворено писмо. Барбера је на то објаснио да се у избору водио „квалитетом филмова, а не полом редитеља и да би одмах поднео оставку кад би фестивалу биле наметнуте било какве квоте, признавши да су филмови женских аутора у програму дефинитивно у мањини - 15 између селектираних 70 наслова“.

Фото: Epa (Jason Szenes)

Најишчекиванија гошћа фестивала биће провокативна поп звезда Лејди Гага, која с Бредлијем Купером глуми у римејку филма “Звезда је рођена”, холивудском класику из 1954. у ком је наступила глумачка и певачка легенда Џуди Гарланд. Филм ће се приказати изван конкуренције као и последњи филм Орсона Велса  “Друга страна ветра”, у којем једну од главних улога има хрватска глумица Оја Кодар, његова животна партнерка. Сценарио потписују Велс и Оја Кодар, но до редитељеве смрти 1985. остао је недовршен. У фестивалској конкуренцији пуно се очекује од још једног римејка, иза којег стоји Лука Гуадањино који се одлучио на прераду Суспирие Дарија Аргента.

Британској глумици Ванеси Редгрејв и канадском редитељу Дејвиду Кроненбергу биће уручене  награде  за животно дело. Жиријем ће председавати мексички редитељ Гиљермо Дел Торо, прошлогодишњи добитник “Златнога лава” за филм “Облик воде”. Додела престижних награда одржаће се 8. септембра у палати филмског фестивала на венецијанском Лиду.

Н.П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести