Породица, пријатељи, поштоваоци на испраћају Смокија (фото)

БЕОГРАД: Неколико стотина људи дошло је данас да се опрости од великана југословенског глумишта Љубише Самарџића на Новом гробљу у Београду. 
Ispracaj Ljubise Samardzica/Fonet
Фото: FoNet

Формиран је дугачак ред за улаз у капелу где су пријатељи, родбина и поштоваоци легендарног глумца дошли да породици изразе саучешће. Опело је служио старешина Саборне цркве Петар Лукић.

Љубишина супруга Мирјана, ћерка Јована, унучад, Љубишин брат... примали су саучешће у капели. 

После опела присутнима се обратила ћерка Јована, а од Самарџића су се опростили Божидар - Бота Николић, Пуриша Ђорђевић, Љиљана Благојевић, Југослав Пантелић, Сандра Перовић, Зоран Живковић, Андреја Младеновић, Небојша Брадић, Звездан Терзић...

Отишао је бард глумишта, велики шмекер, одан родитељ...

Отишао је бард глумишта, велики шмекер добар пријатељ, одан родитељ, посвећен педагог - сложили су се сви који су се данас опростили од Љубише Самарџића на комеморацији у Југословеснкој кинотеци. 

Комеморацији су осим породице великана наше уметничке сцене присуствовали бројни поштоваоци и пријатељи популарног Смокија" чији је уметнички опус обележио југословенску кинематографију. 

Никола Ђуричко, Мима Караџић, Радослав Зеленовић, Аница Добра, Воја Брајовић, Министар културе Владан Вукосављевић, шеф дипломатије Ивица Дачић...седели су у сали Југословенске кинотеке. 

О својим сусретима и познанству са Љубишом Самарџићем прво је говорио Југослав Пантелић директор Југословенске кинотеке. 

"Љубиша Самарџић ме је звао Југице, срећо, Мићко, Мишо и стално сам га молио да то не чини, али он није одустајао. Југословенска кинотека је други дом нашег великог глумца и кроз наш архив, и кроз његов легат који нам је даровао и кроз наша сећања на бравурозне улоге које остварио. Увек је успевао да пронађе праву реч са осмехом на лицу и да реши проблем на најрегуларнији и једини прави начин", казао је Пантелић. 

Глумац продуцент Радош Бајић сећао се најзначајније партије покера коју је одиграо са бардовима нашег глумишта. 

"У паузи снимања филма ''Партизанска ескадрила'' одиграо сам партију покера са Љубишом Самарџићем, Бекимом Фехмиуом и Батом Живојиновићем. Била је то моја школа живота и у тој партија сам ја свакако победио јер сам се дружио са таквим величинама", казао је Бајић. 

Он је напоменуо да је Смоки био велики шармер, врхунски уметник и сјајан колега.

"У нешто више од годину дана иза оног брда одакле се нико никад није вратио отишли су великани филмске уметности и глумци које смо највише волели Гага, млади Маџгаљ, Бата, Манда...", казао је Бајић. 

Глумица Љуљана Благојевић нагласила је да је свима много тешко данас јер губимо мужа на којем је завидела лепша половина оне велике, лепе земље, губимо оца за пример, деду за обожавање колегу за опонашање, пријатеља за поштовање и човека за дивљење и сећање. 

"У сећању треба тражити утеху јер баш у том простору мора бити места за нашег нежног дугајлију, префињеног и елегантог са осмехом који је заразан и који лечи. Година пријатељства са Љубишом је као три са најбољима, а глума као најбоља терапија. Самарџић сада иде у небески биоскоп у којем чекају бољи филмови него овде", казала је Благојевић. 

Сценариста и драматург Ђорђе Милосављевић напоменуо је да је Самарџић био очинска фигура која је бдела над генерацијама фимских радника. 

"Његова срчаност и срдачност дотакли би свакога ко би ушао у невелику канцеларију где је поред венецијанске награде и златних Арена била шоља за чај. Наш Љубиша је био емотивна, интелектуална, уметничка и људска елементарна сила. Неко коме не могу ништа године и ударци које је примао. Примио је онај најтежи - губитак сина Драгана", казао је Милосављевић. 

Дубравка Лакић, новинарка Политике казала је да је Љубиша волео људе. 

"Делио је свој осмех људима. Увек је и усвакој улози био свој, харизматичан и вансеријски талентован. Велики креативац и пендантан у сваком послу. Ако је ико умео да са лакоћом уђе у срца гледалаца и да их окупа срећом онда је то био Љубиша. Људи са таквим даром ретко се рађају. Био је јединствен и непоновљив" казала је Лакић. 

Глумац Драган Петровић Пеле истакао је да Самарџић био збирно место свих сценских знакова. 

"Био је супруг, деда, отац, деда, сценариста, редитељ, глумац...Постоје људи који не могу да умру и више волим да кажем да Љубиша тренутно није доступан. Постоји његов легат у Кинотеци и погледајте ту каква је каријера остала иза Љубише Самарџића", казао је Петровић.

Глумац Милан Васић се присећао да је као дечко из далеке Косовске каменице имао жељу да упозна Љубишу Самарџића. 

"Љубиша ми је отворио филмска врата што је за сваког младог глумца најтеже. Бићу му захвалан до краја живота на томе", казао је Васић. 

Од Љубише се опростио и редитељ Марко Новаковић који је набројао имена већине ликова које је Самарџић тумачио.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести