Познат Главни програм Сомборског филмског фестивала

СОМБОР: Главни програм трећег издања Сомборског филмског фестивала, од 13. до 16. јула, садржи пет остварења из Србије и Европе: „Концентриши се, баба“ Пјера Жалице, „Оаза“ Ивана Икића, „Матер“ Јуре Павловића, „Ундине“ Кристијана Пецолда и „Зној“ Магнуса фон Хорна, саопштила је дирекција.
promo
Фото: Komunik art/ promo

Жири главне, такмичарске селекције, чине глумац Петар Стругар, глумица Марија Бергам и филмски продуцент Филип Фети Даутовић, а организација фестивала је поверена Културном центру „Лаза Костић” Сомбор, где ће се и одржавати пројекције остварења.

Селектор фестивала Дејан Дабић је истакао да су на програму филмови са веома озбиљним и значајним фестивалским и стручним референцама, али и потенцијалом да буду занимљиви и правим филмофилима.

У фокусу већине филмова је потреба за налажењем истинске љубави, као и сценарија са тематиком личних и породичних преиспитивања.

Већина филмова су смештена у савремени тренутак, али ту су и наслови из блиске прошлости, без великих историјских тема, као да су се аутори одлучили да главни јунаци, пре свега, буду обични људи, како наводи селектор.

Радња трагикомичне драме „Концентриши се, баба“, која је отворила Сарајево Филм Фестивал 2020, одвија се у априлу 1992. године уочи рата у СФРЈ.

Многобројна породица која живи широм бивше Југославије, окупља се у Сарајеву око постеље старе мајке која је на самрти.

Ипак, прогноза породичног лекара да је њена смрт питање минута, претвара се у сате, а на крају и у дане.

Онда почињу сплетке око наследства, а нарочито око велике породичне куће у Сарајеву.

Филм „Оаза” прати троје протагониста у институцији за младе са посебним потребама, где настаје необичан љубавни троугао када се другарице Марија и Драгана заљубе у повученог момка Роберта.

“Оаза” је имала премијеру на фестивалу у Венецији 2020. године, када је филм добио награду “Label Europa Cinemas”, а на недавном 49. Фесту проглашен је за најбољи филм у Главном такмичарском програму.

У хрватском филму „Матер”, јунакиња Јасна након година проведених у Немачкој, враћа се у Хрватску како би се бринула о мајци на самрти.

Како дани пролазе, Јасна се суочава са мајком у мрежи замерања и непрестане критике од којих је очајнички покушавала да побегне.

„Матер“ је дебитантски целовечерњи играни филм аутора Јуре Павловића који је за краткометражни филм „Пикник“ добио награду Европске филмске академије.

„Ундине” је увелико познат филм о историчарки која ради као кустоскиња у једном од музеја у Берлину, чији се свет распада када њена стара љубав Јоханес одлази.

Сасвим случајно упознаје Кристофа, рониоца који ради на подводним истраживањима.

Заљубљује се у њега и чини се да нови живот за њу тек почиње.

Филм је добио награду ФИПРЕСЦИ на фестивалу у Берлину, а главна глумица Паула Бир награђена наградом Европске филмске академије и наградом за најбољу глумицу на фестивалу у Берлину.

Остварење „Зној” о усамљености и потреби за интимношћу у време друштвених мрежа, имао је премијеру на онлине филмском фестивалу у Кану 2020, а прати живот инфлуенсерке и фитнес инструкторке Силвије Зајец.

На репертоару трећег Сомборског филмског фестивала ће се наћи 15 филмова у пет селекција: Главни програм, Селекција младих аутора, Панорама шведског филма, Кад би Сомбор био Холивуд и Филмски матине за децу, а улаз на све програме је бесплатан.

Филмови и пратећи програми ће се одржавати у Атријуму Градске куће, Дворишту Градског музеја Сомбор, Кабареу Народног позоришта Сомбор, и на Тргу Светог Ђорђа.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести