На Фесту представљен Фестивал српског филма у Торонту

БЕОГРАД: Фестивал српског филма у Торонту, који ове године прославља 20 година постојања представљан је данас на ФЕСТУ.
e
Фото: pixabay.com

Директор и оснивач Ненад Станковић подсетио је да је до сада приказано преко 140 наших филмова које је видело скоро 40 хиљада гледалаца, а са циљем да се Србима, али и странцима у Торонту прикаже новија продукција кинематографије са ових простора.

"Желим да што више проширим пратеће културне садржаје које промовишу нашу културу и повезују уметнике из Србије са страним филмским ствараоцима, али и онима који су пореклом одавде али стварају тамо", каже Станковић и додаје да би волео да јубиларни овогодишњи фестивал отвори филм "Отац" Срдана Голубовића.

Прошле године је био приказан филм Горана Марковића "Делиријум тременс", а редитељ каже да се у Канади скупило "интелектуално језгро" са ових простора, те је зато јако важно организовати овакав фестивал.

"Можда филм не излечи носталгију, али хоће знатижељу јер ће они који су одавде отишли поново имати осећај да су у току са духовним животом своје домовине", казао је Марковић.

Филмски критичар Милан Влајчић, према његовим речима, најстарији је и једини жив од новинара и критичара који су пратили ФЕСТ, "те га ништа неће спречити да и ове године о њему пише."

"Станковић ме је узео за консултанта и био сам упознат са проблемима с којима се сусреће. Многи аутори филмова мисле да има много новца па му траже, али он нема ништа осим понеких спонзора. Да Срби уложе у нешто што је култура и тамо и овде, то је немогуће", казао је Влајчић.

Критичар је казао да Фестивал има дивну и огромну публику, а Станковић по њему, ради "велики културолошки посао".

На конфенрецији за медије у Комбанк дворани била је присутна и амбасадорка Канаде у Србији Кети Чаба која је истакла важност овог фестивала за развијање односа две земље, као и за приближавање српске културе другим нацијама које живе на том простору.

Чаба је подсетила и на развијање канадско-српске копродукције, као и на сарадњу која се огледа у чињеници да ће на Фесту бити приказано чак пре премијера канадских филмова, а гост ће бити и велики радитељ Атом Егојан.

Велики број филмова подржаних од Филмског центра Србије приказани су на овом фестивалу, а диркетор ФЦС Гордан Матић исказао је задовољство што се увелико ради на билатералним односима у области културе између Канаде и Србије, као и на довођењу аутора и њихових филмова из те земље овде.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести