Премијера "Балканске међе" у Београду, овације глумцима

БЕОГРАД: Српска публика синоћ је имала прилику премијерно да погледа филм "Балканска међа" у београдском Центру "Сава".
Balkanska medja/Fonet
Фото: FoNet

"Балканска међа" акциона је драма инспирисана стварним догађајем који се одиграо 12. јуна 1999, када је батаљон руских падобранаца заузео аеродром Слатина у Приштини.

Главне улога тумаче неки од најпознатијих домаћих глумаца који су пре премијере прошетали "црвеним тепихом".

Поред Милоша Биковића, у "Балканској међи" публика је имала прилику да види и Милену Радуловић, Александра Радојичића, Александра Срећковића Кубуру, Срђана Жику Тодоровића, руског глумца Антона Пампушног… а специјални гост у епизодној улози био је Емир Кустурица. 

Глумце је публика након филма поздравила овацијама, а Биковић је уочи пројекције изјавио: "Ово је филм који је важан за нас", наводећи да ће тим филмом, који је добар пример коопрудукције, српски глумци отворити себи врата у Русији.

Његова колегиница Милена Радуловић рекла је новинарима да је веома узбуђена и да очекује позитивне реакције српске публике, а Александар Радојичић да му је драго што ће се филм приказивати и у Русији, јер млађе генерације не знају много о тадашњим догађајима, као и сарадњи Србије и Русије.

Како је додао, већу трему ипак, има пред београдском публиком. 

Иначе, филм је 14. марта премијерно приказан у Москви пред више од 2.000 гледалаца.

Свечаној премијери у Београду присуствовале су бројне личности из јавног и културног живота Србије.

Захваљујући продуцентској кући "Архангел студиос", на чијем се челу налазе глумци Милош Биковић и Миодраг Радоњић, руски ауторски тим предвођен редитељем Андрејем Волгином, снимао је већину сцена на локацијама у Србији. 

Редитељ Волгин казао је новинарима пре премијерног приказивања да га је инспирисала прича на 600 страна о догађајима на приштинском аеродрому Слатина 1999. године. 

"Заједно с продуцентима сам поново прочитао ту причу. Без анализе целог догађаја у којој су ми много помогли Милош Биковић и Миодраг Радоњић, никада не бисмо успели да снимимо овај филм", казао је јуче новинарима Волгин. 

Он је нагласио да је 70 процената филма снимљено у Србији, а остатак на југу Русије. 

Филм "Балканска међа" наћи ће се 21. марта у редовној дистрибуцији у биоскопима широм Србије. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести