Премијера домаћег филма “Кључ” у Комбанк дворани

БЕОГРАД: Свечана премијера најновијег домаћег филма “Кључ” редитеља Марка Сопића, вечерас је одржана у Великој сали Комбанк дворане у Београду у присуству ауторске и глумачке екипе, која се поклонила на крају пројекције, уз велики аплауз.
k
Фото: Youtube Printscreen

Главне улоге у филму тумаче Соња Колачарић, Радивоје Раша Буквић и Бранимир Бане Поповић, а уз њих су у важним, пратећим улогама наступали Љубомир Љуба Бандовић, Џек Димић или Жељко Димић, Исидора Грађанин, Јелица Ковачевић, Мирко Влаховић, Растко Јанковић, Александар Лазић, Милица Стефановић.

Једну од последњих улога је овде остварио нажалост недавно преминули Борис Комненић.

Велики број значајних личности из света драмске уметности окупио се вечерас да подржи своје колеге, а занимљиво је да мању улогу у филму има и певачица поп рок бенда “Неверне бебе” Тијана Сретковић, а и та група се појављује у једној сцени.

Нови акциони трилер представља српски одговор на светски чувени роман “Да Винчијев код” Дена Брауна, као и на његове наставке “Анђели и демони”, “Изгубљени симбол”, а познат је и филмски серијал редитеља Рона Хауарда.

“Кључ” Марка Сопића, познатог по комерцијалном остварењу “Екипа”, сниман је током 2019. године, у више етапа, током марта и априла, онда у новембру и децембру, и био је спреман делимично за премијеру 2020. године.

Ипак, пандемија је померила и пореметила све планове, тако да је коначно после две године чекања, напета филмска прича стигла пред домаћу публику и од 24. фебруара “Кључ” креће у редовну дистрибуцију широм земље, касније и по региону.

Интригантна тема ставља у фокус крваву борбу за веома вредну Византијску реликвију - Константиново благо, заоставштину Деспота Стефана.

Ту свету реликвију, која представља симбол врхунске моћи, жели да поседује тајна организација католичке цркве и за тај задатак ангажује веома окрутног мафијашког шефа (Бранимир Поповић) и његову екипу, а такође активира своје људе који се налазе у свим важним структурама друштва и система, што наравно подразумева и полицију.

Освежење филма је што је за промену, главни јунак жена, а познато је да се то не дешава често у домаћој кинематографији.

Тек скорије је изашао психолошки трилер "Једини излаз" (2021) као филм и ТВ серија, где водећу ролу има жена, где такође игра Соња Колачарић у епизодној улози.

Опет, лик Вере окружен је мушким карактерима у "Кључу", уз тек понеке мање улоге колегиница (Исидора Грађанин, Јелица Ковачевић, Милица Стефановић).

Главна јунакиња Вера, изненада долази у центар те борбе око потраге мистичног кључа, у чему доводи у озбиљну и смртоносну опасност драге људе око себе, где спада и близак пријатељ и колега - повремени љубавник.

Она је професорка историје уметности на Филозофском факултету у Београду, тема реликвија веома јој је бллска, а главни заплет креће након њеног повратка из Црне Горе са сахране деде, који је изгледа имао везе са оним што жели црква.

Њен живот се муњевито мења јер затиче стан у хаосу због мистериозне провале, постаје мета мафије, прате је два корумпирана инспектора, а око ње се дешавају веома брутална убиства без паузе.

Једина нада лежи у појави можда заштитника Ненада, који мотри на њу, као Витез Реда Змаја, и он представља праву енигму филма, нејасно на којој је страни, добра или зла.

Веома сурова и сирова битка за свето историјско благо дешава се у центру Београда, у лепотама Котора, на Златибору, у шумама Дурмитора, у сладострасти интиме, у хедонизму ноћних клубова, у манастиру Манасија.

Успешна премијера филма изнедрила је дуготрајан аплауз задовољне публике, а овај комерцијалан пројекат чији је циљ да достигне што већу гледаност, снимљен је по врхунским продукционим стандардима, на нивоу великих европских филмова.

Акциони трилер "Кључ" јасно се обраћа циљној групи која воли сцене обрачуна ватреним оружјем, спектакле у виду јурњаве колима, опасне мистерије, фаталне лепотице, храбре секвенце зачињене слободнијим еротичним призорима, и онима којима не смета непрегледна количина насиља или гомилање убистава.

Сценарио су написали књижевница позната по трилерима Бојана Ђоковић и драматург Миладин Шеварлић, а у екипи филма су још директор фотографије Александар Јаконић, композитор музике Никола Буровац, продуцент Миленије Перишић, док извршну продукцију потписује кућа “Филм стар”.

Вероватно је највећи глумачки адут филма и мамац за аудиторијум - Радивоје Раша Буквић, са запаженом иностраном каријером и партнерима какви су му били - Брус Вилис, Лијам Нисон, Ед Харис, Одре Тату...

Био је недавно актуелан и са другом сезоном сурове гангстерске серије “Беса”, а гледаћемо га ове године и у домаћем крими филму “Траг дивљачи”, дебитантском пројекту Ненада Павловића.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести