Премијера филма "Било једном у Србији“ вечерас у Скопљу

СКОПЉЕ: Домаћи играни филм „Било једном у Србији“ редитеља Петра Ристовског вечерас ће бити премијерно приказан у Скопљу, саопштила је продуцентска кућа "Ле Филм" из Лесковца, која стоји иза овог остварења.
1
Фото: Youtube Printscreen

Тиме ће нови српски филм кренути у биоскопску дистрибуцију по Македонији и полако ће се ширити по региону, односно земљама бивше Југославије.

Премијера овог филма била је у Лесковцу 6. марта, док је београдска публика имала прилике да присуствује на свечаној премијери 9. марта у Комбанк дворани.

Паралелно са филмом снимљена је и истоимена телевизијска серија од осам епизода, која би требало да буде емитована током 2022. године на РТС-у.

Главне улоге тумаче: Виктор Савић, Немања Оливерић, Теодора Ристовски, Слобода Мићаловић, Радован Вујовић, Предраг Мики Манојловић, а у осталим ромала наступају - Зоран Цвијановић, Драган Петровић Пеле, Драган Божа Марјановић и многи други.

"Било једном у Србији“ је топла људска прича смештена између два светска рата у Лесковцу, у коме се необичним сплетом околности догоди право чудо и изгради историја тог малог места где станују велики људи, те је добио назив „Српски Манчестер“.

Радња филма се одвија две године након Првог светског рата, када се јунаци Дине и Цоне, опијени победом, духом слободе и напретка који су осетили у великом свету, враћају у оронули Лесковац: Дине у свој некадашњи биоскоп, а Цоне на сопствену сахрану, јер је проглашен мртвим, а заправо је био рањен у рату и водио се као нестао.

Надахнут стварним догађајима, филм је замишљен као романтична, духовита и носталгична прича у којој мали људи постају нада и носиоци промене у Лесковцу.

На овом филмском пројекту је учествовао и покојни глумац Иван Бекјарев, којег нема у филму, али ће његов лик градоначелника бити присутан у тој мини серији.

Осим режије, Петар Ристовски потписује и сценарио заједно са идејним творцем пројекта - Звонимиром Шимунцем, а сарадници на тексту су и - Марко Бацковић, Мајда Шимунец, покојни писац и редитељ за децу Владимир Андрић, и други.

Продуценти филма су Звонимир Шимунец и Мирослав Могоровић, музику је компоновао Лазар Керезовић, сценографију потписује Ана Милошевић, камеру - Далибор Тонковић, а монтажу Миодраг Цицовић.

Више продуцентских кућа је реализовало овај филмски пројекат: ЛЕ филм Лесковац, Медиа Хоусе, ДМЕ Продуцтион, Соул Food Филмс Београд, уз подршку Филмског центра Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести