Премијера филма о Светој Петки; Порфирије: Потребни филмови о светитељима

БЕОГРАД: Патријарх српски Порфирије, који је вечерас у Београду присуствовао премијери филма "Светка Петка - Крст у пустињи", у режији Хаџи Александра Ђуровића, рекао је за Танјуг да је пожељно да и у будућности сведочимо писању и стварању филмова који ће представити животе светитеља.
s
Фото: Tanjug (Marko Trošić)

Патријарх је истакао да је више него икада изражена потреба за присуством светости и светитеља у људским животима и да нам приче о животима светитеља могу приказати суштинске вредности, идеале и све оно чему верујуће биће треба да тежи.

Светитељи су људи христолике врлине, а суштинске врлине извиру из љубави. Човек треба тежити ка томе да стиче мир у себи, љубав у себи, љубав према Богу, врлину у себи, а онда ће људи око њега пронаћи свој мир, рекао је патријарх.

Говорећи о немерљивом значају канона свететиља, патријарх је истакао да је то неисцрпна тема за стварање, као и да се узда да ће у наредном периоду бити висе књига и филмова који ће наставити да приближавају живот светитеља.

Свету су потребни светитељи, отуда је веома важно, поред тога сто их сликамо на иконама, да пишемо и снимамо о њима. На овај начин, на филмском платну, у мноству хиперпродукције на пољу филмске индустрије, ми имамо приказан један живот светитеља, поручио је патријарх.

Снимање трајало шест година, филм намењен свима

Редитељ филма Хаџи Александар Ђуровић рекао је за Танјуг да је снимање које је трајало шест година био велики изазов не само за њега као редитеља, већ и за читаву филмску екипу.

Највећи изазов је била храброст да се човек упусти у нешто овако, узимајући у обзир да нешто слично није рађено, што је значило да нисмо имали никакву референцу како се то ради, како може да испадне, како ће публика да реагује, рекао је Ђуровић.

Он је додао да је филм намењен свима, без обзира на то што је главна јунакиња православна светитељка, те да филм пре свега говори о различитости, љубави, вери и нади.

Љиљана Хабјановић Ђуровић, ауторка романа "Петкана" по којем је рађен филм и косценатисткиња истакла је да јој је стварање филма причинило велику радост имајући у виду да ће читаоци књиге сада имати прилику да виде све оно што су замишљали током читања.

Глумац Бранислав Томашевић истакао је да верује да би овај филм могао отворити неку нову димензију у српској кинематографији, док истовремено носи важну поруку за све који се сусретну с њим.

Треба веровати неким својим унутрашњим осећањима, треба стремити идеалима, веровати у себе пре свега, јер све док човек нешто носи у себи то може бити и могуће. Овај филм нам баш то доноси, поручио је Томашевић.

Главна глумица Милена Предић рекла је да јој је овај филм донео једно велико искуство, те да је на путовањима и снимањима имала прилику да доживи свет на један сасвим другачији начин, те да не сумња да ће филм бити добро прихваћен.

Не сумњам ниједног тренутка да ће црквена заједница прихватити ови филм, али ја бих посебно позвала све који нису у вери, који се траже, јер ова тематика заиста буди нешто посебно и религиозно у бићу, што свако у себи има, рекла је Предић.

Пројекцији филма присуствовале су многе познате личности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести