Премијера „Оазе" Ивана Илкића у Венецији

БЕОГРАД: Нови филм Ивана Икића „Оаза" имаће светску премијеру на Венецијанском филмском фестивалу, а у оквиру престижних „Дана аутора" („Le Giornate degli Autori "), саопштила је агенција КомуникАрт.
venecija filmski festival
Фото: Youtube Printscreen

То ће бити други српски филм који ће током 2020. године имати премијеру на једном фестивалу А категорије, након што је „Отац" Срдана Голубовића у фебруару премијерно приказан у Берлину, истиче се у саопштењу и додаје да је оба филма подржао је Филмски центар Србије.

Иван Икић је у изјави за сајт Филмског центра Србије рекао да је када је чуо ову вест осетио велико растерећење, након месеци страшне неизвесности да ли ће филм уопште бити приказан у блиској будућности.

“У таквом веома конфузном времену, које се пред нама нашло, Венеција ће бити први фестивал који ће се физички одржати пред публиком и који треба светску кинематографију да пробуди из клиничке смрти настале услед пандемије. На крају, филм је пронашао свој пут брже од свих мојих стрепњи и надања."

Прича Икићевог филма „Оаза" (раније познатог под насловом „Корисници") смештена је у Дом за децу и младе ометене у развоју и прети причу око љубавног троугла између две девојке и једног младића.

Поред сценариста и редитеља Ивана Икића, познатог по дебитантском филму „Варвари" из 2014. године, на настанку „Оазе" су радили: монтажер филма Драган вон Петровић, директор фотографије Милош Јаћимовић, сценограф Драгана Баћовић, костимограф Милица Коларић, сниматељ звука Александар Перовић...

У филму глуме дебитанти Валентино Зенуни, Тијана Марковић и Маријана Новаков. Улоге васпитача поверене су Маруши Мејер и Горану Богдану.

„Оаза" је копродукција Србије, Холандије, Словеније, БиХ и Француске.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести