Преминуо доајен хрватског филма Ватрослав Мимица

ЗАГРЕБ: Доајен хрватског и југословенског филма, редитељ, сценариста и продуцент Ватрослав Мимица умро је у суботу у Загребу у 97. години, известила је Хрватска радио телевизија (ХРТ).
v
Фото: Youtube Printscreen

Мимица ће остати запамћен по филмовима "Бановић Страхиња", "Сељачка буна", "Прометеј с острва Вишевице", међународно признатог "Каја, убит ћу те", "Понедељак или уторак", "Догађај"...

Ватрослав Мимица рођен је 1923. у Омишу, студирао је на Медицинском факултету у Загребу, а био је и учесник антифашистичког покрета у Другом светском рату.

На филму је од 1950, најпре као директор Јадран филма, чији је један од оснивача. Дебитовао је играним филмом "У олуји" (1952), а након другог играног филма, комедије "Јубилеј господина Икла" (1955), посветио се цртаному филму да би се 1963. поново вратио играним филмовима.

Један је од оснивача Загребачке школе цртаног филма, Мимица је добио низ домаћих и међународних признања за свој уметнички рад на подручју кинематографије, међу којима Награду "Владимир Назор" за животно дело (1986), пренела је Хина.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести