Преминуо глумац Кристофер Пламер

ЛОС АНЂЕЛЕС: Канадски глумац Кристофер Пламер преминуо је данас у деведесетдругој години, саопштио је портал "Deadline Hollywood“.
пламер
Фото: Youtube Printscreen

Филмски, телевизијски и позоришни глумац, награђен Оскаром за споредну улогу у филму "Почетници“ 2011. године, преминуо је, како портал наводи, у тишини свог дома у америчкој држави Конектикат.

Уз њега је била супруга с којом је у браку провео више од пола века.

"Крис је био добар човек који је дубоко волео и поштовао своју професију, човек с дивним старим манирима, добродушним хумором и сугестивним гласом који је звучао као музика“, рекао је Лу Пит, његов дугогодишњји пријатељ и менаџер, пренели су холивудски медији.

Једна од његових најпознатијих улога остаће лик удовца, аустријскиог капетана који се противио нацистичкој окупацији Аустрије и са породицом пребегао у Швајцарску, у једном од најчувенијих светких мјузикла "Моје песме, моји снови“, снимљеног 1965. године у којем је играо са Џули Ендруз.

Пламер је филмску каријеру започео 1958. године у филму “Стаге Струцк”.

Играо је у многим филмовима, међу којима су “Пад Римског царства”, “12 мајмуна”, “Дракула 2000”, “Блистави ум”.

Добитник је многобројних филмских и позоришних награда.

За првог Оскара номинован је 2010. године за Толстојеву “Последњу станицу”.

Иако те године није добио највеће глумачко признање, две године касније је освојио је “Оскара” за улогу у филму “Почетници” и, између отаог, остаће запамћен и као најстарији глумац који је добио ту престижну филмску награду.

У 88. години трећи пут је номинован за Оскара, и то за последњи филм који је снимио - “Сав новац света’‘, у којем се појавио уместо Кевина Спејсија.

Пламер се женио три пута, а из првог брака с глумицом Тами Грамс има ћерку Аманду која је пошла очевим стопама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести