Преминуо глумац, сер Роџер Мур

ЛОНДОН: Прослављени британски глумца сер Роџер Мур, запамћеног по улогама Џејмса Бонда, преминуо је у 89. години, објавила је данас на Титеру његова породица.
Rodžer Mur,  Foto: AP Photo/ File
Фото: AP Photo/ File

"Тешка срца обавештавамо јавност да је наш вољени отац преминуо у Швајцарској после храбре али кратке борбе са канцером. Љубав којом је он био окружен до својих последњих сати не може се само речима описати...Хвала ти оче што си био ти и што си био тако посебан за многе људе око себе", писало је саопштењу које су потписала Мурова деца Дебора, Џефри и Кристијан.

Мур је, преноси Ројтерс, био оличење углађеног енглеског господина, који може да трчи без капи зноја у савршеним троделним оделима. Имао је каријеру дугу осам деценија. Био је најпознатији као трећа инкарнација Џејмса Бонда.

Рођен је у Лондону 1927. и после професије манекена почетком педесетих, потписао је седмогодишји уговор са МГМ. Ти први филмови махом нису били запажени, од "Interrupted Melody" до "The King''s Thief", али му је прелазак на мале екране донео прву славу.Остао је запамћен као Сајмон Темплар у чувеној серији "Светац".

Када је реч о великом платну, Роџер Мур је и у Србији оставио неизбрисив траг по улогама у прослављеној филмској франшизи аутора Иана Флеминга. Он је био трећи глумац који је тумачио улогу Џејмса Бонда, после Шона Конерија и Џорџа Лезенбија.Пустоловине познатог британског тајног агента Мур је оживео чак седам пута на великом платну.

Мур је био посвећен хуманитарном раду, захваљујући пре свега познанству са Одри Хепберн. Постао је Уницефов амбасадор добре воље 1991, а ордене Британског краљевства добијао је 1999. и 2003.

"То што сам добио титулу витеза за свој хуманитарни рад више ми је значило него да су ми га дали за глуму. Вероватно би се многи питали, шта то један глумац зна о светским проблемима? Али радом за Уницеф постао сам стручњак за разна питања - од малог раста до предности дојења. Осећам се врло привилеговано", причао је Мур. 

Највише гледан филм у којем је Роддер Мур играо је "Октопуси" из 1983. године, када му је улога Џемс Бонда донела светску славу. У једном од интервјуа Мур је истакао да је "увек имао успеха са женама".

"Током година сам имао властити сајам лепих жена. Не могу рећи са колико сам их био јер сам господин. Оно што је још важније од свега, то једноставно не могу ни израчунати. Имао сам више жена него Џејмс Бонд", рекао је тада 84-годишњи Мур.Пре годину дана Мур је имао породичну трагедију, јер је његова ћерка Кристина Кнудсен преминула у 47. години.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести