Приказан рестаурирани филм "Чувар плаже у зимском периоду"

БЕОГРАД: У оквиру дугогодишњег пројекта "А1 Кинотека", који заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија А1 Србија, дигитално је рестаурисан филм "Чувар плаже у зимском периоду", снимљен у продукцији Центар филма, а овај класик је 24. остварење који је у новом и унапређеном квалитету слике и тона приказан синоћ у Југословенској кинотеци.
r
Фото: Youtube Printscreen

На пројекцији је била присутна Мира Бањац, легендарна глумица домаће кинематографије која је пре више од четири деценије учествовала у креирању овог филмског остварења.

Ова социјална драма са елементима црне комедије прати живот младића Драгана Пашановића који одраста у радничкој породици у малом месту у Србији.

Он настоји да започне самостални живот, у исто време наилазећи на бројне потешкоће и животне изазове, често западајући и у апсурдне ситуације.

У филму глуме бардови домаће кинематографије, попут Ирфана Менсура, Данило Бате Стојковића, Даре Чаленић, Мире Бањац, Велимира Бате Живојиновића, Павла Вуисића и многих других, који су под редитељском палицом Горана Паскаљевића, а по сценарију Гордана Михића, остварили култне филмске роле.

Музику потписује познати српски композитор Зоран Христић.

"Чувар плаже у зимском периоду, филм снимљен 1976. године представља једно од антологијских остварења домаће кинематографије. Иако први филм Горана Паскаљевића награђен је "Златном ареном" у Пули, као и Посебним признањем на фестивалу у Берлину", изјавио је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке и додао да публика и данас памти по сјајној глумачкој поставци, још једном одличном сценарију Гордана Михића и редитељском приступу Горана Паскаљевића који кроз једноставан начин гради сложену слику одређених слојева нашег друштва тог времена, не бежећи од елемената комедије.

Захваљујући пионирском пројекту "А1 Кинотека" до сада је дигитално рестаурисано више десетина најпознатијих наслова домаће кинематографије, међу којима су и дела Живојина Павловића, Горана Марковића, Живка Николића, Срђана Карановића, Слободана Шијана, Душана Макавејева, као и многих других еминентних домаћих аутора.

"Наша досадашња искуства показују да се домаћа култна остварења и даље радо гледају, и верујемо да ћемо даљим радом на дигиталној рестаурацији значајно унапредити технички квалитет домаћих кинематографских уметничких дела и удахнути им нови биоскопски живот", рекао је Дејан Турк, генерални директор А1 Србија и А1 Словенија.

Бесплатне пројекције филма "Чувар плаже у зимском периоду" одржаће се за београдску публику 23. јуна у сали "Макавејев" Југословенске кинотеке

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести