Признање филму „Енкел“ на фестивалу документараца у Сарајеву

Дугометражни документарни филм “Енкел” аутора Александра Рељића, настао у продукцији Радио-телевизије Војводине а уз подршку Филмског центра Србије, награђен је на Al Jazeera Balkans фестивалу документарног филма  у Сарајеву.
6
Фото: Youtube Printscreen

Филм је овенчан наградом AJB Program Award, а у образложењу одлуке Одбора је речено: “У регионалној продукцији је тешко изборити се за средства потребна за рад на великим филмовима чије теме превазилазе границе регије, а које тим више утичу на наше суочавање с прошлошћу, те на процесе праштања и помирења као цивилизацијских достигнућа“.

-Конкуренција је била изузетно јака и била је велика част да смо успели да уђемо са „Енкелом“ у такмичарску селекцију, а када је уследила и награда, заиста нисам могао да верујем. Посебно ме је обрадовало образложење награде које је дао програмски одбор, јер нам је тиме заиста одао признање за велики труд и рад, који смо уложили у тај филм- казао је Александар Рељић.

Продуценти су Срђан Михајловић и Миодраг Копривица, а извршна продуценткиња је Вања Крањац. Уметничка директорка Милица Стојанов, а сниматељи Виктор Прел и Горан Велемир. Музику су компоновали Милан Керезовић и Михајло Обренов, док је филм монтирао Урош Јандрић.

Филм је имао премијеру 10. маја 2018. у Новом Саду, када су се публици представили његови главни протагонисти. Изазвао је велику пажњу јавности, а након премијере наставио је свој фестивалски живот. “Енкел” је номинован и за PRIX Europa, а у конкуренцију за ово престижно признање ушао је са 25 европских јавних сервиса, као једини са простора бивше Југославије.

Филм прати причу Ханса Рајнера Хеса (49) који је као петнаестогодишњак побегао од куће и прекинуо односе са породицом када је схватио улогу свог деде Рудолфа Франца Фердинанда Хеса, команданта логора смрти Аушвиц, у Другом светском рату. Када је напунио 39, Рајнер је одлучио да се суочи са мрачним наслеђем деде, породице, као и са страхотама холокауста и да крене у борбу против негирања тог најстрашнијег злочина у историји. Чим је изашао у јавност, постао је највећи непријатељ и издајник свог оца Ханса Јургена и целе породице. Ева Мозес Кор је имала десет година када је депортована у Аушвиц и заједно са сестром близнакињом Мирјам, била подвргнута нацистичким смртоносним лабораторијским експериментима доктора Јозефа Менгелеа. После смрти Мирјам 1993, Ева је јавно опростила доктору Менгелеу за оно што јој је урадио. Свој опрост нацистима објашњава речима да “не жели да до краја живота буде жртва Аушвица”.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести