Призори немирног света на Филмском фестивалу у Херцег Новом

Поред пројекција дугометражних играних филмова, врло важан сегмент програма Филмског фестивала у Херцег Новом, који се завршава вечерас, представља приказивање такмичарске селекције документарних филмова аутора са свих континената, које се ове године одржава по осми пут, поставши једно од најугледнијих документаристичких такмичења у региону, високе интернационалне репутације.
д
Фото: Промо

Кључне одлике херцегновског докуметаристичког такмичења су настојање да се одабраним филмовима обухвати што шири дијапазон нових документаристичких тенденција, представљање младих аутора, као и инсистирање на највишим квалитативним критеријумима, што је резултирало изузетно богатим, разноврсним и врло квалитетним програмом такмичарске селекције.

Селектор докуметаристичке секције, истакнути редитељ Владимир Перовић у свом тексту за фестивалски каталог, говорећи о овогодишњем избору, истиче да је „бескрајни шар света произвео у савременом креативном документарцу и невероватни шар проседеа, техника, форми, модова, естетика”. „Та велика светска братовштина креативних документариста, заветована на промишљање стварности, а не на њено регистровање, ниједне године није понудила тако разноврстан и тако снажан избор као ове. Аутори документарних филмова истрајавају. Искреношћу, страшћу и чашћу. Можда и зато што бог Мамон још није превише ушао у њихов простор. Будућност је њихова, иако је стварност тако лоша”, закључује Перовић.

Овогодишњи фестивал представио је тридесетак документараца врло различитих ауторских и поетичких приступа, који се храбро и бескомпромисно суочавају са болним и актуелним темама и проблемима савремености, понудивши гледаоцима узбудљива, живописна и узнемирујућа кинематографска сведочанства и призоре данашњег узбурканог и немирног света. Шаролик тематски избор укључио је тако  филм “Вира Чудњенко” португалске редитељке Инес Оливеира, остварен као потресно документаристичко бележење трагичне судбине руске емигранткиње, која је страдала у кафкијански кошмарним околностима услед смртоносног напада подивљалих паса, потом филм “Блинк” хрватског аутора Јакова Лабровића, који кроз снимке брата, оболелог од шизофреније, приказује тамну страну свакодневице у психијатријским установама. Индијско-британско-канадска копродукција “Круг” индијске редитељке Yајише Пател показује портрет младе жене, жртве силовања које су иницирали чланови њене сопствене породице, да би је после тога удали. 

Међу одабраним филмовима пажњу привлаче и документарац “Одсутна рана” иранске редитељке Мајрам Тафакори, која паралелним приказивањем борилачке обуке персијских младића и девојке суочене са својим сазревањем пружа суморну слику о положају жене у тамошњем друштву, такође и остварење “Исти” београдског редитеља Дејана Петровића, које приказује живот осуђеника у затворима у Србији, као и документарац “Мамина коса” младе норвешке ауторке Маје Арнеклајв, сачињен као дирљиви запис дечије љубави и бриге за мајку оболелу од канцера. После приказивања документараца из такмичарске селекције, награде за најуспелија остварења ће доделити међународни жири који чине истакнути кинески редитељ Хуаћинг Ђин као председник, пољска редитељка Зофиа Ковалевска и црногорски режисер Сенад Шахмановић.

М. Јанковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести