Програм "Млади дух Европе" на палићком фестивалу

СУБОТИЦА: Програм "Млади дух Европе" представља једну од најузбудљивијих селекција Фестивала европског филма Палић, и ове године доноси многобројне занимљиве филмове које је пажљиво селектовао британски филмски критичар Нил Јанг, саопштили су из организације фестивала. 
r
Фото: pixabay.com

Према најави селоктора јанга, нагласак је на кратким и експерименталним филмовима, а циљ је да се публика боље упозна са храбрим и младалачким духом прожетим радовима европских аутора, насталих током последњих осамнаест месеци. 

Пројекције ових филмова одржаваће се од 21. до 26. јула на Летњој позорници биоскопа Абазија на Палићу.

У недељу, 21. јула, на фестивалском програму су краткометражни експериментални филмови. 

Црногорско-америчко-канадска копродукција "Хипнагогија" (Pierre-Luc Vaillancourt) према речима аутора "појачава геофизичке силе и покреће земаљске моћи", док португалски видео-есеј "The Best Films of2018" Луиса Азеведа заокружује врхунске филмске тренутке током протекле године. 

У наставку вечери публика ће моћи да погледа и британски филм "Млади очеви: Свети дух" изузетних визуелних ефеката, као и филм "Хоризонт" који представља истраживање колективних фантазија о Сибиру и комунизму из забрањених државних архива бившег Совјетског Савеза. 

Након њих на програму су експериментални филм "Транспозиција" редитеља Игора Тохоља, и немачко остварење редитеља Никите Диакура "Ружан", који у троминутном трајању приказује "зујање, акробације, и беснило". 

Мађарски филм "Фуга исхране" направљен је од 35мм целулоидног сировог материјала: филмских трака које су закопаване у земљу, остављене да труну са храном, док експериментални филм "Dogs, Мoon river and Baudelaire" српске редитељке Марије Ковачине преноси гледаоца у неку врсту магичне димензије најједноставнијим средствима.

Последњи филм на програму ове вечери је француска продукција "Славни говор Николе Шовена" о Николи Шовену, ветерану Револуционарне војске и Наполеонових ратова. Вече краткометражних експерименталних филмова употпуниће концерт ВИС-а "Лимунада". 

У понедељак, 22. јула на програму селекције "Млади дух Европе" је аустријски филм "Кавалкада" који се поиграва са нашом перцепцијом кроз интеракцију дизајнираног воденог точка са стробоскопом. 

Исте вечери, у оквиру програма публика ће моћи да погледа португалски контроверзни филм "Park Chan - Wook, Amplified" редитеља Луиза Азеведа, као и апстрактни филм белгијско-јапанске копродукције "Ноћни коњ". 

Ту су и филмови српског редитеља Милоша Пешкира "About Eye Around" као и филм "Resonant Rust" у коме се шифра понашања у урбаној средини транспонује у артефакт дигиталне природе. 

Хрватски филм "Планине" редитеља Хрвослава Бркушића представља збирку слика планина пронађених у Зора филму, компанији која је правила образовне филмове 1950-их. 

Један од од овогодишњих најлепших и најмистериознијих филмова, аустријски филм "Nuit" говори о Катедрали Светог Стефана у Бечу на досада невиђен начин. 

Последњи филм у оквиру ове програмске вечери је француски филм "Сwаттед" који прати приче онлајн играча који говоре о својим проблемима са сwаттинг-ом, феноменом сајбер-насиља.

У уторак, 23. јула биће одржан програм "S8 Night" у сарадњи са фестивалом експерименталног филма (С8) из Шпаније који окупља најузбудљивије авангардне филмове, с нагласком на проширену кинематографију у свим његовим облицима. 

С8 представља место сусрета креатора, љубитеља филма, студената и професионалаца индустрије у динамичном окружењу где су сви нови, иновативни филмски језици, алати и потпоре представљени с циљем да се кинематографија потврди као јака и животна уметничка форма.

Филмско вече среду, 24. јула, започеће руским филмом "Химне велике Московске кнежевине" у којем се упоређују стилови московских грађевина XX и XXI века са електронским варијацијама руске и совјетске химне, у циљу исказивања историје кроз архитектуру и музику. 

Треба истаћи и португалски видео есеј "Alfonso Cuarón у боји" у коме нас мексички редитељ Луíс Азеведо води на путовање кроз своје шаролике светове.

Шпански критички филм "Мерлин Монро жели да разговара са Ворхолом" о имагинарном дијалогу између Мерлин Монро и Ендија Ворхола биће приказан у оквиру ове програмске вечери, као и аустријски филм "Декодирање iPhone Xs-а: Техно - магични портал" у којем редитељка Карин Ферари проучава тајни симболизам нове рекламе iPhone Xs-а. 

Да подсетимо, француски сценариста и редитељ Jean-Charles Hue добитник је награде Underground Spirit 26. Фестивала европског филма Палић, која се додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику стварану изван доминантних токова филмске индустрије.
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести