Програм палићког фестивала - слика европске кинематографије

БЕОГРАД: Овогодишњи Фестивал европског филма Палић, који се одржава од 15. до 21. јула, понудиће око 80 филмова у 11 селекција, а селектор Петар Митрић каже да они чине једну целину и пружају слику европске кинематографије.
palicki festival tanjug
Фото: Tanjug

Највише се прича о главном програму, јер га чине филмови који обележавају европску кинематографију ове године. Међутим, и остали програми, као што су 'Паралеле и судари' и 'Млади дух Европе', откривају нове ауторе и доносе нову свежину савремене кинематографије Европе. Кроз све те програме можемо да саставимо слику кинематографије данас у Европи, истакао је Митрић у изјави Танјугу.

Савремена кинематографија је, како примећује Митрић, усмерена ка човеку и његовом месту у савременом животу.

Тај однос човека ка стварности и данашње стварности ка човеку, карактерише савремени европски филм, истакао је он.

Митрић каже да виђење човека у савременом свету зависи од аутора до аутора, а идеја селектора била је да укажу на поглед из Европе на глобалне проблеме.

Данас се млади аутори све више баве животом у удаљеним земљама као што је Конго, острво Рејњон у Африци, Чиле или Кина. Тај неки авантуристички или чудан дух, поглед на глобални свет, највише карактерише нове ауторе, рекао је Митрић.

Он из такмичарског програма препоручује филм отварања “О телу и души“, мађарске редитељке Илдико Ењеди, награђен у Берлину Златним медведом за најбољи филм. 

Ту су и нови филмови редитеља Андреја Звјагинцева, Корнела Мундруцоа, Агњешке Холанд, Мишела Хазнавичиуса који припадају реду водећих аутора европске и светске савремене кинематографије. 

Митрић је најавио да ће на Палићу српску премијеру имати хрватски филм “Кратки излет“ Игора Безиновића, “мали непретенциозни филм пун срца и духа”.   

Поред енглеског сценаристе Кристофера Хамптона, овогодишњег добитника награде “Александар Лифка“, међу гостима ће бити и Кристи Пују, један од зачетника румунског новог таласа у кинематографији, који ће председавати жиријем, а према Митрићевим речима, сваки филм ће имати по неког представника на Палићу.

Због финансијске ситуације смањен је број филмова са 106, колико је приказано прошле године, на 80, изостаће програм “Класици на тргу“ и “Фестивалске новине“, а биће и мање гостију. 

Ипак, Митрић наглашава да задржавају квалитет филмова што је најважније.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести