Пројекције такмичарског програма херцегновског фестивала

По већ устаљеном обичају, прва седмица августа у Херцег Новом протиче у знаку филма, па тако и пројекције овогодишње 32. по реду херцегновске филмске феште из вечери у вече окупљају бројну и разнородну публику, коју чине мештани, али и туристи и фестивалски гости.
ф
Фото: Промо

Централни програм чини такмичарска селекција играног филма, која је обухватила дванаест нових и занимљивих филмова аутора из Црне Горе, Србије, Хрватске и других земаља региона, као и са ширих простора Медитерана, који су гледаоцима пружили добар увид у актуелне, динамичне кинематографске токове ових подручја, на којима, упркос разноразним и не малим тешкоћама и препрекама, филмска продукција ипак опстаје и живи, дајући при том вредна и атрактивна филмска остварења.

Након европске премијере филма “Кријумчарећи Хендрикса” кипарског редитеља Мариуса Пиперидеса, који је претходно победио на престижном светском Трајбека фестивалу независног филма у Њујорку, наставак фестивала на пројекцијама у прелепом, питорескном амбијенту биоскопа на отвореном на Канли кули публици је приказао низ врло интересантних филмова, различитих тематских усмерења и ауторских интенција, који успешно, савременим кинематографским изразом и сугестивно осликавају актуелне теме и проблеме живота и свакодневице средина у којима су снимљени. На веома добар одзив публике наишао је филм “Комик санс” хрватског редитеља Невиа Марасовића, који кроз перипетије свог јунака, младог Загрепчанина Алана у односима са бившим девојкама и оцем Бруном, пружа на тренутке драматичну, али и забавну и хуморну филмску причу која је освојила гледаоце. Изузетно успешна је била премијерна пројекција црногорског филма “Лијенштина”, првог дугометражног филмског пројекта младог режисера Алексе Стефана Радуновића, која доноси тематски блиску, али суморнију слику живота младих данас, бавећи се проблемима незапосленог младића Милоша, који се због тога разводи и остаје без права да виђа своје дете, а у очајничкој потрази за послом он се суочава са многим препрекама, као што су непотизам, лоша економска ситуација у држави и корупција. Израелско-француски филм “Девице” редитељке Карен Бен Рафаел, са младом глумицом Yој Ригер у главној улози, пружа поетичну, бајковиту, али реалистичким оквирима уобличену филмску причу о бунтовној тинејyерки Лани, која у жељи да разбије апатију суграђана, измишља фантазму о појави морске сирене уз обалу успаваног израелског градића, која покреће низ необичних догађаја, а сама јунакиња ту доживљава своју прву љубав.

Грчки филм “Сажаљење” редитеља Бабиса Макридиса представља покушај црнохуморног прилаза теми мазохизма и самосажаљења, али је аутор у том покушају остао конфузан и недоречен. Словеначко-немачко остварење “Рудар” редитељке Хане Антонине Војцик Слак представља знатно конзистентнију, прецизно уобличену сторију о босанском рудару емигранту Алији, који приликом истраживања старог напуштеног рудника у јами проналази доказе погубљења на овом месту, извршених после Другог светског рата. Програм такмичарске селекције обухвата и филм “Злогоње”, редитеља Рашка Миљковића, српско-македонску копродукцију са причом о дечаку Јовану, оболелом од церебралне парализе, који се после сусрета са новом другарицом из разреда, Милицом, упушта у авантуру прогањања Миличине маћехе, наводне “вештице”, а занимљив сатирични поглед на наопаки свет транзиције на овдашњим просторима пружа филм Владимира Блажевског “Година мајмуна” кроз причу о необичном пријатељству усамљеног мајмуна и осиромашеног чувара зоолошког врта.

Жири такмичарске селекције који чине редитељка Андријана Стојковић, глумац Ермин Браво, продуцент Иван Ђуровић, редитељка Теона Стругар Митевска и филмски критичар Владан Петковић доделиће награде најуспелијим остварењима.

У оквиру фестивала приређена је и специјална пројекција дигитално рестаурисане копије једног од најзначајнијих наслова црногорске кинематографске историје, филма “Љепота порока” Живка Николића, која је привукла велику пажњу публике. Фестивалски програм обухвата и такмичарску селекцију студентског филма, у избору селектора Душана Касалице, коју чини двадесетак филмских остварења младих аутора, студената филмских академија из региона. 

М. Јанковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести