Пуриша Ђорђевић: Редовно сам посећивао ФЕСТ свих година

БЕОГРАД: Чувени филмски редитељ и писац Младомир Пуриша Ђорђевић данас је имао сусрет са медијима у Комбанк Дворани поводом кратког предавања о режисеру Ејзенштајну, као и значајне награде „Београдски победник“ коју је примио у петак од дирекције 49. ФЕСТ-а на самом отварању тог међународног филмског фестивала.
purisa
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

Престижну награду ФЕСТ традиционално додељује за изузетан допринос филмској уметности, а прве вечери ове смотре у Сава центру награду је добио и глумац Раде Шербеџија.

„Искрено, награда ФЕСТ-а ме је веома пријатно изненадила“, поделио је утиске један од најпродуктивнијих редитеља из времена старе Југославије.

„Истина, дуго времена нисам имао однос са овим фестивалом, из једноставног разлога што ни они нису имали конкретног разлога да се сретну са мном“, искрено је изјавио редитељ Ђорђевић.

Током скоро пет деценија ФЕСТ-а, Ђорђевић каже да га је редовно посећивао.

“Бирао сам филмове и знао сам које режисере хоћу да видим. Дочекао сам да будем одушевљен са овим садашњим уметничким директором, који ме је позвао телефоном и пристао на моју идеју”, рекао је уметник.

Тако је одржао предавање „Ејзенштајн - Позориште”, на основу књиге Вјечеслава Иванова о естетици великана светске кинематографије.

Ђорђевић је изнео своја размишљања о делу антологијског руског редитеља Сергеја Михајловича Ејзенштајна и његовом раду у освит Другог светског рата, после пакта Хитлера и Стаљина о ненападању.

Онда је духовито истакао да је 6. маја на Ђурђевдан додао себи још једну годину, и да му је већ јако непријатно колико је напунио.

„Не знам да ли смем да кажем, и да ли ви можете да израчунате, ако вам откријем да сам рођен 1924. године“, шармантно је забавио представнике медија лауреат награде „Београдски победник“.

Награђивани сценариста и редитељ, родом из Чачка, најпознатији је по својим непролазним и успешним дугометражним играним филмовима „Сан“ (1966), „Јутро“ (1967) и „Подне“ (1968) као својеврсна анти-ратна трилогија.

У сва три филма играо је Љубиша Самарџић, а уз њега су наступале легендарне глумице - Милена Дравић, Неда Арнерић, Оливера Катарина.

Редитељ је евоцирао успомене како је упамтио све филмове у периоду од 1930. до 1940. године, а за време окупације није гледао остварења седме уметности.

Такође је открио да је у младости ишао у школу за партизане, и имао је срећу, како наводи, да буде у ткз. Ужичкој републици, где је провео три месеца летњег распуста као кондуктер на железничкој станици.

Присећао се да је у једном моменту био у Гестапоу и Преком суду, тако да је деловало да је његов живот попут играног филма или ТВ серије.

Пуриша Ђорђевић је напунио 97 година, а од тога је на филму провео 73.

У филмографији има 18 дугометражних играних филмова, пет ТВ филмова, једну мини серију и преко 50 кратких остварења.

Потписао је заправо велики број кратких документарних филмова, а његов потпис као режисера се налази на укупно 63 дела, а као сценариста на 70.

Објавио је три драме, десет романа, добио огроман број домаћих и међународних награда од Венеције, преко Москве до Рио де Жанеира.

Филмови настали између 1965. и 1970. учинили су Пуришу Ђорђевића познатим европским редитељем.

Иако је стварао паралелно с ауторима црног таласа, лично тврди да није припадао том покрету. Он је учврстио анархичну, фрагментарну драматургију у југословенској кинематографији успевши да споји искуства руских филмских чудотвораца, Ејзенштајна, Довженка, Дзиге Вертова са поетиком Годара, Ренеа, Роб Гријеа.

Данас у Комбанк дворани, на затвореној пројекцији ће премијерно бити приказан специјални концертни филм „Сатори на тврђави Голубац: Звуци прошлости” са наступом цењеног холандског уметника Саторија, који је снимљен на средњевековној тврђави Голубачки град.

Одмах по старту пројекције, почеће и глобални пренос на званичној Фацебоок страници ЕЏИТ фестивала у 20:21х, док ће у 22:50 снимак бити емитован на другом програму РТС-а.

Већ сутрадан публика 49. ФЕСТ-а ће премијерно моћи да погледа кратки филм „Погледај ме” редитељке Нике Фехмиу (Комбанк дворана, 19х), док ће на репертоару бити репризе дугометражног филма „Застој” Винка Модерндорфера (Cineplex Galerija у 11:30) и кратког остварења „Породични одмор” Катарине Кољевић, од 11:30 у Комбанк дворани.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести