Раде Шербеџија позван у Америчку академију филмске уметности

ЗАГРЕБ: Прослављени хрватски филмски и позоришни глумац српског порекла Раде Шербеџија позван је да буде члан Америчке академије филмских уметности и науке, која окупља филмске професионалце из целог света.
Serbedzija
Фото: Dnevnik.rs

Шербеџија би на овај начин био један од чланова који, између осталог, учествују и у одлучивању о добитницима престижне филмске награде Оскар.

Академија има чланове из 57 земаља, међу којима је и Хрватска. 

У својој каријери која обухвата чак пола века, познати глумац је остварио више од 150 улога у домаћим и страним филмовима.

Глумачка остварења је оказао и у познатим холивудским хитовима "Очи широм затворене" Станлија Кјубика, "Немогућа мисија 2" Џона Вуа, "Здрпи и бриши" Гаја Ричија, "Свемирски каубоји" Клинта Иствуда.

Његов редатељски филмски првенац "Ослобођење Скопља" (2016.), у којем глуми и главну улогу, приказан је на више од десет престижних фестивала Еуропе и САД-а, а прошле године изабран је као македонски кандидат за 89. награду Осцар у категорији најбољег филма на страном језику, пренели су хрватски медији.

Шербеџија се недавно вратио из Америке где је у марту и априлу снимао филм "Поносна Мери", у којем му је партнер био Даннy Гловер, а чија се премијера очекује следече године, гостовао је у популарној серији "Црна листа", а имао је и премијеру филма "Обећање"редатеља Терија Џорџа, у којем игра уз Кристијана Бејла и Оскара Ајзака.

Свакога лета борави на Бријонима где игра у Позоришту Улyшес, чији је оснивач, а овогодишњу, 17. сезону отвориће концертом с двојицом виртуоза на гитари - Влатком Стефановским и Мирославом Тадићем, уз госте Дамира Урбана и виолинисткињу Ивет Корнелиу.

У јулу и августу Шербеџија ће наступити у улози Креонта у представи "Антигона - 2000 година касније" и у насловној улози најдуговечније представе тог позоришта "Краљ Леар", у Тврђави Минор.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести